Новини

Повернутися до переліку новин

Шахтні води Кривбасу як стратегічно важливий ресурс

З кожним роком все більше відчувається дефіцит свіжої та якісної води. Водночас збільшуються об’єми скиду неочищених вод у природні водойми. У зв’язку з цим гостро постає питання щодо очищення стічних вод і використання їх для технічного водопостачання. Скидання забруднених шахтних вод без забезпечення зниження їх мінералізації є порушенням вимог Водного кодексу України. Як шахтні води Кривбасу повертати за допомогою технічних споруд і засобів з господарської ланки кругообігу води в його природні ланки? З’ясовуємо в матеріалі.

Василина Нікульнікова,

голова Міжрегіонального бюро екологічного захисту


13 серпня 2021 року Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України відмовлено у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля щодо планованої діяльності «Альтернативна схема акумуляції надлишків шахтних вод Кривбасу у ставку-накопичувачі шахтних вод в балці Свистунова та їх скидання у р. Інгулець», а Міністерством економіки України презентовано проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану управління шахтними водами Кривбасу».

При цьому Міндовкілля вчергове наголосило, що скидання у р. Інгулець забруднених шахтних вод без забезпечення зниження їх мінералізації є порушенням вимог статті 72 Водного кодексу України, оскільки такі дії завдають істотної шкоди довкіллю, екосистемі басейну річки Інгулець, здоров’ю населення та суспільству в цілому, і погіршують якість води на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи.

Мінекономіки наполягло, що єдиним безальтернативним варіантом вирішення питання утилізації шахтних вод Кривбасу, яке дозволить забезпечити дотримання вимог чинного законодавства та суттєво зменшити навантаження на екосистему р. Інгулець, є розбавлення шахтних вод перед їх скиданням у р. Інгулець до фонових концентрацій.

Ознайомившись з проєктом плану, орієнтовний термін реалізації якого складає 6 років та передбачає:

розробку техніко-економічного обґрунтування системи управління шахтними водами Кривбасу, яка включає в себе два етапи:

  • обґрунтування введення в експлуатацію І черги ставка-накопи-чувача балки Свистунова;
  • обґрунтування завершення будівництва гідротехнічної споруди по накопиченню і скиданню шахтних вод та інших об’єктів, пов’язаних з реалізацією проєкту управління шахтними водами Кривбасу, відповідно до концепції розбавлення шахтних вод перед скиданням у р. Інгулець;

проведення фундаментальних досліджень з метою виявлення усіх джерел негативного впливу на якість води в басейні р. Інгулець;
розробку проєкту системи управління шахтними водами Кривбасу на підставі розробленого техніко-економічного обґрунтування;
реалізацію проєкту управління шахтними водами Кривбасу, — очевидним являється те, що запропоновані заходи не забезпечують пошук та реалізацію додаткових і альтернативних рішень, розроблених з урахуванням запровадження сучасних методів очищення чи доочищення (демінералізації) шахтних вод. Відтак, їх реалізація не сприятиме раціональному використанню водних ресурсів в умовах посилення кліматичних змін та зменшення водності річкових басейнів.

3 березня 2020 року Професійною асоціацією екологів України було проведено захід під назвою «Вода в промисловості-2020», присвячений розгляду вимог законодавства, проблематиці галузі, демонстрації сучасних технологій і обладнання для систем водопідготовки, водоочищення та водопостачання заводів, електростанцій, фабрик, комбінатів та інших промислових підприємств. Проголошена на платформі ідея сприяти впровадженню інновацій, новітніх технологій, рішень і обладнання для водопостачання, водопідготовки та водоочищення на підприємствах чорної металургії надихнула криворізьких науковців обґрунтувати комплексне застосування методів поводження з відкачуваними, щорічно на Кривбасі 20-22 млн м3, високомінералізованими шахтними водами (мінералізація від 5 до 96 г/л при середній мінералізації 30 г/л, в основному — це хлоридні води з високим вмістом хлорид-, сульфат-, натрій -, калій -, магній- і кальцій-іонів). Зокрема, після опрацювання значної кількості систем зворотного осмосу з різними характеристиками та вартістю обладнання з використанням мембран з підвищеною селективністю та збільшеним ККД — сформовано пропозицію, шахтні води Кривбасу повертати за допомогою технічних споруд і засобів з господарської ланки кругообігу води в його природні ланки у дві стадії:

  1. опріснення шахтних вод методом зворотного осмосу;
  2. випаровування у штучній водоймі (ставок-випарник).

Детальніше про практичні рішення — в журналі №9, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!