Новини

Повернутися до переліку новин

Що змінилося в Методиці розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів?

Нагадаємо, що 04.06.2021 року набув чинності наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Украї--ни від 16.02.2021 № 119, яким затверджено зміни до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних дер-жаві внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів. Що повинні за-своїти суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності? З’ясовуємо в матеріалі.

Метою прийняття Наказу № 119 є приведення положень Методики у відповідність до законодавства та вдосконалення механізму визначення розміру збитків.

Передумови внесення змін

01 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 р. № 1314-VII (далі — ЗУ № 1314-VII), яким фактично був скасований наявний в Україні механізм атестації вимірювальних лабораторій на право проведення вимірювань.

28 грудня 2018 року набули чинності Вимоги до технічної компетентності та незалежності, яким мають відповідати підприємства, установи та організації, які належать до сфери управління Державної екологічної інспекції України, що уповноважуються або уповноважені на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, у сфері законодавчо регульованої метрології та порядку такого уповноваження, затверджені наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 18 жовтня 2018 року № 36 (далі — Наказ № 36).

Відповідно до п. 2 Загальних положень Наказу № 36 ці Вимоги поширюються на Державну екологічну інспекцію України та її територіальні та міжрегіональні територіальні органи (далі — територіальні органи) під час організації та здійснення робіт з уповноваження на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища.

Стаття 255.11.10 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) передбачає, що обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів. За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо).

У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення існує, рентна плата сплачується у двократному розмірі.

Усі ці витримки законодавства йшли в розріз з Методикою, що призводило до її неефективності й слугувало основним поштовхом нагального коригування положень.

Що змінилося?

Зміни направлені на:

  • уточнення до конструктивної частини та приведення у відповідність до вимог законодавства;
  • доповнення деяких пунктів Методики;
  • редакційні виправлення.

Детальніше про зміни — читайте в порівняльній таблиці в журналі №9, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!