Новини

Повернутися до переліку новин

Щодо Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Зменшення обсягів викидів шкідливих речовин в атмосферу є не тільки важливим євроінтеграційним зобов'язанням України. Перш за все, мова йде про здоров'я та життя громадян. Зрозуміло, що українські підприємства не зменшать шкідливі викиди за одну мить. З цієї метою було розроблено Національний план зі зменшення викидів в атмосферу від великих спалювальних установок на період до 31 грудня 2033, в якому закладено перехідний період для підприємств.  

Водночас з реалізацією заходів щодо зменшення викидів в атмосферу, актуальним залишається питання відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

В минулому році ми стали свідками резонансної ситуації, пов’язаної із скасуванням Наказу Мінприроди № 639, яким затверджено Методику розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Скасування вказаної методики унеможливило нарахування збитків і фактично створило «амністію» для підприємств-забруднювачів.

Верховний Суд, 21 жовтня розставив крапки і виніс довгоочікуване рішення, яким скасував рішення попередніх судів та відмовив у задоволенні позову.

При цьому під час судового розгляду з 11 червня 2019 року Міністерством юстиції України наказ Мінприроди № 639 виключено з Державного реєстру нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади.

Тобто, і сьогодні, не дивлячись на  рішення Верховного Суду, нормативний акт, який би встановлював порядок визначення розміру збитків — відсутній.

З метою вирішення даної ситуації та встановлення єдиного підходу до визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (організованими та неорганізованими), Державною екологічною інспекцією України розроблено проєкт наказу Мінекоенерго України «Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіянні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря».

Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України — ПАЕУ) розділяє та підтримує необхідність врегулювання питання відшкодування збитків, які заподіянні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, підтримує вказаний наказ, як першочерговий, тактичний крок спрямований на охорону атмосферного повітря, але також звертає увагу, що стратегічний напрямок — це все ж таки внесення змін в ст. 34 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Узгодження діючого законодавства, усунення колізії та остаточне вирішення питання відповідальності за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря потребує заміни лише одного слова «закон» на слово «законодавство» в ст. 34 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Пресслужба ПАЕУ

Вам може бути цікаво:

Сучасні технології газоочистки і газоочисного устаткування

Практичний досвід модернізації установок газоочистки, пиловловлювання, золоуловлювання і очищення аспіраційного повітря різних технологічних процесів промислових підприємств

Запрошуємо на унікальний міжгалузевий захід з питань газоочистки на підприємствах!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!