Новини

Повернутися до переліку новин

Складаємо інструкцію з експлуатації ГОУ: ВИМОГИ ТА ПОМИЛКИ

Установка очистки газу (далі — ГОУ) — комплекс споруд, призначений для відведення, транспортування та вловлювання з газопилового потоку, що відводиться від технологічного обладнання, наявних у ньому забруднюючих речовин. Одним з обов’язків суб’єктів господарювання, які здійснюють негативний вплив на атмосферне повітря, є розробка та затвердження інструкції з експлуатації ГОУ відповідно до умов їх роботи. Як скласти інструкцію по експлуатації газоочисного устаткування на підприємстві?

Та як уникнути помилок? Розбираємо на прикладі.

Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища.

Тому так важливо здійснювати заходи пов’язані із збереженням, поліпшенням та відновленням стану атмосферного повітря, запобіганням та зниженням рівня його забруднення та впливу на нього хімічних сполук, різних фізичних чи біологічних факторів.

Одним з обов’язків суб’єктів господарювання, які здійснюють негативний вплив на атмосферне повітря, є розробка та затвердження інструкції з експлуатації ГОУ відповідно до умов їх роботи.


enlightenedДовідково:
Про це зазначено у п. 2.2.3 «Правил технічної експлуатації установок очистки газу», які затверджені наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 6 лютого 2009 року № 52 (далі — Наказ № 52, зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 26.11.2015 р. № 454).


У попередніх Правилах експлуатації установок очистки газу, які затверджені головним державним інспектором СРСР з контролю за роботою газоочисних та пиловловлюючих установок 28.11.1983 р. були встановлені детальні вимоги до складання інструкції ГОУ, однак їх дія була припинена пунктом 3 Наказу № 52.

Тому підприємства в Україні можуть самостійно встановлювати вимоги до інструкцій ГОУ.

За основу при написанні інструкції можна взяти положення скасованих правил та правила експлуатації ГОУ інших країн, наприклад:

  • «Правила експлуатації газоочисних установок», затверджені постановою Міністерства природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь від 31.05.2007 р. № 8/16564;
  • «Правила експлуатації пило- та газоочисних установок», затверджених Мінохоронсередовища Киргизької Республіки від 16.06.1997 р.

Можливо розробити власні вимоги до інструкції ГОУ.

Інструкція з експлуатації та обслуговування установки очищення газу розробляється на підприємстві для кожної ГОУ окремо. При розробці інструкції повинні бути…

Стаття опублікована частково! Повну версію статті читайте в журналі №3, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!