Новини

Повернутися до переліку новин

Скоупінг. Переваги подання вимоги про обсяг досліджень та рівень деталізації інформації

Визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту із оцінки впливу на довкілля є важливим елементом процедури оцінки впливу, адже сприяє покращенню якості оцінки впливу на довкілля, надає можливість суб’єктам оцінки впливу на довкілля згідно встановленої процедури ідентифікувати ключові впливи на довкілля та питання, які будуть визначальними у процедурі прийняття рішення щодо конкретної планованої діяльності, та обмежити у глибині дослідження ті, що є другорядними. 

Як випливає із самої назви, він визначає зміст майбутнього звіту з оцінки впливу на довкілля та забезпечує аби оцінка була сфокусована на тих компонентах довкілля (фауна, флора, біорізноманіття, земля, ґрунти, води, повітря, кліматичні фактори, матеріальні об’єкти, включаючи архітектурну, археологічну та культурну спадщину, ландшафт, соціально-економічні умови та взаємозв’язки між цими факторами) та аспектах здоров’я населення, що зазнають найбільшого впливу від конкретної планованої діяльності та її альтернативних варіантів.

Закон не вимагає надання обов’язкових умов щодо визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту із оцінки впливу на довкілля, у кожній процедурі оцінки впливу на довкілля. Часто уповноважений орган аналізує звіт з оцінки впливу на довкілля, обсяг якого суб’єкт господарювання визначив самостійно або із врахуванням зауважень і пропозицій громадськості, якщо такі надходили.  

Обов’язкові умови щодо визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту із оцінки впливу на довкілля (надалі - умови) надаються у двох випадках, а саме 

  1. у разі здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля за процедурою держави походження або
  2. на вимогу суб’єкта господарювання. 

Таким чином, за винятком випадків, коли планована діяльність підлягає транскордонній оцінці, закон надає право суб’єкту господарювання подати до уповноваженого органу вимогу про надання умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля на власний розсуд. У випадку проведення транскордонної оцінки впливу на довкілля за процедурою держави походження, надання  таких умов є обов’язковим і не залежить від подання вимоги суб’єктом господарювання. (частина 8 статті 5 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»)

Окрім цього, закон передбачає іще декілька обов’язків уповноваженого органу в контексті визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту із оцінки впливу на довкілля. Вони виникають у випадках 1) подання повідомлення про плановану діяльність, яка стосується зони відчуження або зони безумовного (обов’язкового) відселення  території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (абзац 1 частини 4 статті 5 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»); 2) подання суб’єктом господарювання повідомлення про плановану діяльність безпосередньо до уповноваженого центрального органу (абзац 2 частини 4 статті 5 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»); а також 3) надходження зауважень і пропозицій громадськості (частина 7 статті 5 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»). У зазначених випадках уповноважений орган повинен спершу направити повідомлення про плановану діяльність відповідним органам, а пізніше переслати суб’єкту господарювання зауваження та пропозиції, надані іншими органами державної влади та громадськістю, для  врахування їх при підготовці звіту з оцінки впливу на довкілля.

Переваги подання вимоги про обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до Звіту:

Фокусування дослідження

Умови щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації надають уповноваженому органу можливість вказати суб’єкту господарювання яким чином і яку екологічну інформацію необхідно зібрати у звіті із оцінки впливу на довкілля аби всебічно відобразити впливи конкретної планованої діяльності на довкілля. Такі умови також допомагають вже на ранньому етапі визначити і врахувати на наступних етапах інтереси осіб і груп, що зазнають впливу від планованої діяльності. 

Допомога у підборі альтернатив

Вже на стадії надання умов суб’єкт господарювання та уповноважений орган (а також в певній мірі і громадськість) вперше ідентифікують виправдані альтернативи (наприклад, територіального, технологічного чи іншого характеру), які будуть розглянуті у звіті із оцінки впливу на довкілля, та в цілому у процедурі прийняття рішення про допустимість чи недопустимість планованої діяльності уповноваженим органом. 

Формування технічного завдання та економія ресурсів

Завдяки тому, що умови сприяють зосередженню екологічної оцінки на найбільш важливих питаннях, вони дають можливість обмежити у глибині дослідження другорядні аспекти. В свою чергу, це економить час і гроші суб’єкта господарювання, які інакше були би використані на непотрібні дослідження. Допомагаючи у фокусуванні досліджень та підборі виправданих альтернатив для детального аналізу у звіті з оцінки впливу на довкілля, умови допомагають сформувати технічне завдання для власного спеціаліста чи проектанта, що готуватиме такий звіт на замовлення суб’єкта господарювання та, в кінцевому результаті, дають можливість покращити якість звіту з оцінки впливу на довкілля в цілому.

Зниження ризиків отримання відмови у видачі висновку чи висновку про недопустимість провадження планованої діяльності. 

Отримання суб’єктом господарювання на ранньому етапі процедури оцінки впливу на довкілля умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, від уповноваженого органу знижує ризики негативного завершення процедури для суб’єкта господарювання. Отримані умови вказують суб’єкту господарювання на вимоги до інформації, яка має бути включена до звіту для належної оцінки впливів планованої діяльності, що ставляться уповноваженим органом, який вирішуватиме питання про її допустимість. 

Питання залучати чи не залучати до визначення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації уповноважений орган, окрім передбачених законом обов’язкових ситуацій, вирішує суб’єкт господарювання

Закон  надає суб’єкту господарювання право (яким він може скористатися або ні) подати уповноваженому органу разом із повідомлення про провадження планованої діяльності вимогу про надання умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля (частина 8 статті 5 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»). Така вимога подається у довільній формі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!