Новини

Повернутися до переліку новин

Смог в Києві спричинили викиди автотранспорту та енергетики в поєднанні з погодними явищами

Причинами смогу в Києві є викиди забруднюючих речовин в атмосферу від автомобільного транспорту та енергетики в поєднанні з певними погодними явищами, вважають в  Національному екологічному центрі України.

“Коли приземний шар повітря є холодним, а верхні шари атмосфери більш теплими, вертикальна циркуляція повітря уповільнюється і майже зупиняється. Це явище відоме як температурна інверсія атмосфери. В таких умовах забруднене повітря не може піднятися та розсіятися у верхніх шарах атмосфери і накопичується в місті”, – зазначив експерт НЕЦУ Олег Савицький.

Як зазначають екологи, одним з факторів, який спричиняє збільшення частоти виникнення температурної інверсії є антропогенна зміна клімату і підсилення парникового ефекту. Як власне токсичне забруднення атмосфери, так і зміни клімату, є наслідками спалення викопного палива. Ситуація ще більш погіршується у зв’язку з існуючою на сьогодні практикою переведення теплової енергетики з газу на вугілля

“В таких погодних умовах як зараз особливо небезпечні викиди оксидів азоту, двоокису сірки та токсичний пил, які утворюються у великих кількостях від спалення вугілля на Трипільскій ТЕС та Дарницькій ТЕЦ. Поточна ситуація на цих підприємствах та стан очисного обладнання є неприйнятними, на чому неодноразово наголошували громадськість та експерти”, – зазначив Олег Савицький.

Іншим масштабним джерелом забруднення є викиди від автотранспорту. В останні роки проблема лише погіршується,  оскільки чисельність транспортних засобів зростає, а послідовна муніципальна транспортна політика, однією з задач якої мало б бути зменшення забруднення, наразі відсутня. Більше того, з 2014 року в Україні дія Державних санітарних правил охорони атмосферного повітря населених пунктів зупинена і досі не діє.

В перспективі найбільшу загрозу киянам несе неспроможність відповідальних органів місцевої та центральної виконавчої влади впроваджувати політику збалансованого розвитку міста, де одним з головних пріоритетів має бути зменшення забруднення та підвищення якості атмосферного повітря. Наразі, навіть первинна система моніторингу якості атмосферного повітря в Києві, як і по всій Україні, відсутня.

В таких умовах зберегти здоров’я жителів Києва та адаптуватися до змін клімату можливо лише впроваджуючи послідовну політику зменшення викидів транспорту, енергетики та контролюючи забруднення. Необхідно розвивати, в першу чергу, громадський транспорт, підвищувати енергетичну ефективність будівель та впроваджувати відновлювані джерела енергії. Світовий досвід свідчить, що єдиним шляхом виходу з кризи є встановлення жорстких обмежень на викиди, впровадження чистих технологій та закриття потужностей, що працюють на вугіллі, та перехід до ефективного використання відновлюваних джерел енергії.

Нагадаємо, сьогодні вранці в більшості районів української столиці спостерігалася димка та неприємний запах, представники міської влади заявили, що причиною цього є погодні вища.

Джерело: necu.org.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!