Новини

Повернутися до переліку новин

Співробітництво з компанією, що пропонує технології/ технологічні рішення/ або просто побудувати завод з оброблення відходів. НА ЩО ТРЕБА ЗВЕРТАТИ УВАГУ?

Інформаційна довідка.

Довідку підготовлено за підтримки  Sergej Sokol-Tchernilovski and Yuri Matveev


Рекомендовано провести перевірку, що буде складатись з декількох етапів.

1. Перевірка інформації про компанію.   

Якщо компанія іноземна, не соромтесь звернутись або до промислових торгових палат, або до офіційний реєстрів підприємств, щоб перевірити дані про компанію. Зокрема,  дані про німецькі та інші компанії з Європи можна перевірити на сайтах: www.northdata.de або www.online-handelsregister.dewww.unternehmensregister.de. В кожній країні має бути подібна платформа для перевірки, дуже часто безкоштовна. Перевірте:

  • Скільки років компанія працює на ринку поводження з відходами або проектних рішень щодо поводження з відходами?
  • Фінансові показники діяльності компанії за останні роки. 
  • Чи не складається компанія з 1-2 співробітників (директора та бухгалтера)? 
  • Чи має кваліфікований персонал?
  • Перевірте, чи не перебуває компанія у стадії банкрутства?

2. Перевірка наявності реалізованих проектів - reference list – обов’язково! 

a) Доступність інформації про реалізовані проекти. У найбільш відомих компаній зазвичай ця інформація доступна на їх сайті у окремому розділі. Якщо інформація відсутня на сайті, потенційний партнер має надати її Вам на запит. Декілька прикладів: 

b) Бажано, щоб це були працюючі заводи в країнах ЄС, адже саме в цих країнах підвищені екологічні стандарти;
c) Бажано, щоб побудовані заводи вже працювали, а не знаходились в стадії банкрутства 
d) Чим більше проектів, подібних Вашим, та реалізованих у референс листі, тим краще
e) Спробуйте знайти статті або публікації про діючі заводи. Не виключено, що ви можете натрапити на інформацію, про те, що  єдиний завод, який  знаходиться у референс листі  не працює, оскільки не вийшов на запроектовані показники потужності, зокрема з виробництва енергії, і  відповідно на заплановані показники економічної ефективності. Або причиною зупинки заводу стала низька якість вхідної сировини/ її змішування з іншими видами відходів тощо. 
f) Проекти не мають бути пілотними чи демонстраційними. Це мають бути заводи, реалізовані у промисловому масштабі! 
Якщо потенційний партнер пройшов  етап первинної поверхневої перевірки, можете переходити до наступного  етапу – перевірки технічних та економічних показників запропонованої технології

3. Попросіть надати детальну інформацію про саму технологію та концепцію заводу:

a) Яким параметрам має відповідати вхідний потік відходів?  Для  окремих технологій дуже важливо, щоб вхідний потік відходів  був однотипним та «чистим». Саме від цього залежить якість  «вихідного потоку» і можливості його подальшого застосування. Якщо ви хочете отримати компост, то вхідний потік – це роздільно зібрана органіка та  зелені відходи. Якщо відсортувати органіку зі змішаних відходів,  компост отримати вам навряд чи вдасться, бо це буде лише CLO compost like output, технічний компост.
b) Якщо ви голова ОТГ, реально оцініть  запропоновану потужність заводу з реальними обсягами відходів, що утворюються у громаді, або реальні обсяги органіки, або ресурсоцінних компонентів, які можна зібрати. Важливо, щоб завод міг працювати на повну потужність. Від цього також залежать і економічні показники його роботи. Дуже показовим прикладом у цьому випадку є  сортувальні лінії, які  працюють лише 2-3 дні на тиждень з 7. 
c) Зверніть увагу, чи при запропонованому технологічному рішенні потрібні будуть додаткові установки з очищення стічних вод? Якщо мова йде про сміттєплалювальний завод, обов’язково має закладатись   обладнання для очищення викидів в атмосферне повітря.
d) Зверніть увагу, чи  ви насправді потребуєте того вихідного потоку, який пропонується? Хто буде споживачем? Чи у вас реально не буде ринку збуту для продукції внаслідок  великих відстаней і невигідності  транспортування «вихідного потоку» (особливо критичне до цього показника виробництво палива). Якщо ви хочете постачати  енергію,  чи наявні біля вас її споживачі, які готові її споживати протягом всього року тощо.
e) Зверніть увагу на матеріальний баланс.  Відсотковий розподіл  виходу продукту та залишкових відходів. При  біогазових установках, зверніть увагу, чи не завищені встановлюються показники утворення біогазу з 1 т органіки. Якщо це виробництво палива з відходів, також важливо враховувати, яка частка виробленого палива (%)  від вхідного обсягу  відходів  закладена у модель.
f) Якщо у Вас виникають сумніви, не соромтесь звертатись до компанії за обґрунтуванням будь-якого з показників, який  для вас залишається незрозумілим.

4. Попросіть надати фінансову бізнес модель для пропонованого для реалізації Проекту. У бізнес моделі потрібно звернути увагу на наступне:

a) Уважно подивитись складові доходу запропонованого бізнес плану. Уточніть, за рахунок чого формується дохідна частина Проекту. Чи не пропонують Вам формувати статті доходу за рахунок продажу тих компонентів, які Ви не зможете продати на ринку України (компостоподібний продукт з відсортованих змішаних відходів, золу після спалювання тощо)
b) Зверніть увагу на повний обсяг операційних витрат, тобто персонал, запасні частини, розхідні матеріали, інструмент, ремонт, тощо. Чи враховано українські ціни на електроенергію, водопостачання та водовідведення. 
c) У витратах зверніть увагу на те, чи включено витрати на захоронення залишків після оброблення відходів (адже залишки завжди будуть) та за якою ціною (формально має бути закладено тариф того полігону, на якому ви плануєте захоронювати відходи). Якщо в результаті  технологічного процесу утворюються стічні води, чи закладені витрати  за водовідведення, або очищення на власних очисних спорудах. Чи включено для окремих технологій витрати на приєднання до електромережі тощо.
d) Чи  прораховано чутливість Проекту до  зміни цін/ тарифів.  Чи розраховано песимістичний сценарій? Наприклад, якщо  це  виробництво біогазу з  відсортованої з ТПВ органіки, попросіть розрахувати песимістичний прогноз за умови, якщо завод буде введений в експлуатацію після 01.01.2023 року.  Або варіюйте з цінами на вторсировину. Поставте продаж компосту по «0,00» грн (якщо у вас відсутній чистих вхідний потік роздільно зібраних органічних відходів). Подивіться, наскільки зміниться дисконтований строк окупності за песимістичного сценарію. 
e) Не забувайте порівняти розрахунковий тариф з  платоспроможністю вашого населення.  В ідеалі, плата з однієї людини на рік не має перевищувати 1%-1,5% від її середнього наявного доходу. І це має бути для вас індикатором щодо прийняття  рішення. Можна і менше, але головне – не більше!

5. Що має викликати у Вас підозру? 

a) Пропозиція перероблення й утилізації вже накопичених на полігоні відходів – це міф!
b) Пропозиція перероблення 90% чи ще більше твердих побутових відходів – це міф!
c) Так званий «нульовий тариф» - тобто  доходи  заводу перевищують його витрати і мешканці не повинні будуть сплачувати  за відходи  – це міф! 

На сьогодні в країнах ЄС не існує заводів, частина витрат яких не покривалася б за рахунок тарифу. І практика показує, що зазвичай за рахунок тарифу покривається найбільша частина витрат. 

6. Звісно, після вивчення всієї документації бажано поїхати і подивитись установку у роботі «на місці»  (у промисловому масштабі), переконатись, що вона працює на тій сировині/ відходах, що і пропонуються Вам;

Якщо Вам потенційний партнер успішно пройшов етап перевірки економічних та технічних параметрів, переходимо до  наступного етапу – вивченням Договору. Тут можуть бути особливості залежно від форми співробітництва, юридичних відносин. Найкраще, що можна зробити, заручитись підтримкою гарного юриста.

В будь-якому випадку, перед тим, як приймати рішення про співпрацю бажано    ознайомитись  з наявними  технологіями  та типовими витратами  - це МАТЧАСТИНА, знання якої дозволить Вам ефективно використати кошти Вашої Громади і не  дасть можливості іншим вводити Вас в оману.

Джерело: EcoUkraineTeam

Автор: Tetiana Omelianenko

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!