Новини

Повернутися до переліку новин

ТОП-15 запитань, які найчастіше виникають у посадових осіб суб’єктів господарювання щодо перевірок ДЕІ

1.Чи має право Державна екологічна інспекція під час здійснення планової перевірки перевіряти дотримання режиму санітарно- захисної зони підприємства.

Відповідь: такого права у державних інспекторів з ОНПС немає.  ЗУ «Про охорону атмосферного повітря»,  Положення про Державну екологічну інспекцію України яке затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2017 р. № 275, наказ Мінприроди «Про затвердження Уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів» таких повноважень та переліку питань  для ДЕІ не передбачає.


2.Які повноваження має  Державна екологічна інспекція щодо контролю за земельними ресурсами. Де про це можна дізнатися?

Відповідь: Порядок здійснення контролю врегульовано ЗУ «Про державний контроль за використанням та охороною земель». 
Повноваження Державної екологічної інспекції чітко визначені  у Положенні про Державну екологічну інспекцію України, яке  затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2017 р. № 275. Згідно Положення основними завданнями Держекоінспекції є: здійснення у межах повноважень, передбачених законом, державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства, зокрема, щодо:
охорони земель, надр.

Більш детально повноваження уточнені в пп.б п.4 Положення, а саме:
ДЕІ  здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства: 

б) про охорону земель, надр, зокрема щодо:

  • консервації деградованих і малопродуктивних земель;
  • збереження водно-болотних угідь;
  • виконання екологічних вимог під час надання у власність і користування, зокрема в оренду, земельних ділянок;
  • здійснення заходів із запобігання забрудненню земель хімічними і радіоактивними речовинами, відходами, стічними водами;
  • додержання режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, а також територій, що підлягають особливій охороні;
  • додержання екологічних нормативів з питань використання та охорони земель.

Досить часто інспектори з ОНПС перебирають на себе повноваження органів Держгеокадастру. При цьому потрібно їм вказувати на не припустимість  дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) та неприпустимості здійснення заходів державного нагляду (контролю) різними органами державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання. Вказана норма визначена статтею 3 «Основні принципи державного нагляду (контролю)» ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року№ 877-V.


3. За результатами перевірки інспектори вимагають щоб керівник підприємства приїхав підписати акт перевірки в інспекцію. Чи правомірна така вимога?

Відповідь: Пунктом 6 ст.7 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року
№ 877-V визначено що:

  • В останній день перевірки два примірники акту підписуються посадовими особами органу державного нагляду (контролю), які здійснювали захід, та суб'єктом господарювання або уповноваженою ним особою, якщо інше не передбачено законом.
  • Якщо суб'єкт господарювання не погоджується з актом, він підписує акт із зауваженнями.
  • Зауваження суб'єкта господарювання щодо здійснення державного нагляду (контролю) є невід'ємною частиною акту органу державного нагляду (контролю).
  • У разі відмови суб'єкта господарювання підписати акт посадова особа органу державного нагляду (контролю) вносить до такого акту відповідний запис.
  • Один примірник акту вручається керівнику чи уповноваженій особі суб’єкта господарювання - юридичної особи, її відокремленого підрозділу, фізичній особі - підприємцю або уповноваженій ним особі в останній день заходу державного нагляду (контролю), а другий зберігається в органі державного нагляду (контролю).

Із наведеного вбачається, що Акт перевірки повинен бути підготовлений та підписаний саме на об’єкті перевірки.

Вимога прибути посадових осіб в Інспекцію є протиправною, та здійснюється з метою вчинення психологічного тиску на посадових осіб підприємства.

Увага! Матеріал публікується частково! 

Більше – у практичному посібнику підприємця «Як підготуватися до перевірки. Екологічне інспектування. Поради, помилки, алгоритми», який підготовано у 2021 році командою експертів Професійної асоціації екологів України та Ecobusiness Group.

Метою посібника є бажання надати суб’єктам господарювання дієвих інструментів, як відстоювати свої законні права та інтереси у відносинах із контролюючим органом при перевірці суб’єкта господарювання. Проте і принцип «забруднювач платить» ніхто не скасовує.

У посібнику підприємцю «Як підготуватися до перевірки Державної екологічної інспекції та захистити свої права за її результатами. Поради та алгоритми».

Керівники та менеджери підприємств у посібнику, знайдуть відповіді на запитання:

  • як підготуватися до перевірок;
  • який порядок здійснення перевірок;
  • як оформити результати перевірок;
  • ознайомлення, підписання/не підписання матеріалів про адміністративні правопорушення;
  • виконання розпорядчих документів або їх оскарження.

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!