Новини

Повернутися до переліку новин

У МОЗ не наполягають на кінцевій утилізації медичних відходів

Розпорядження Міністерства охорони здоров'я про утилізацію небезпечних медичних відходів не передбачає контроль за кінцевим етапом їх знешкодження. Це випливає з відповіді відомства і тих нормативних актів, якими вони керуються, передає УНН.

Після виходу кількох публікацій про те, що медзаклади столиці віддають небезпечні відходів посередникам, які не мають прав на їх знешкодження - УНН звернувся в МОЗ для роз'яснень.

Читайте також: Медичні відходи: «головний біль» не лише працівників медичної галузі?

У відомстві повідомили, що всі медичні установи орієнтовані на дотримання затверджених санітарно-протиепідемічних правил і норм поводження з небезпечними відходами. Ці Правила були затверджені в серпні 2015 року за часів міністра Олександра Квіташвілі.

У них детально зазначено, як потрібно поводитися з небезпечними медичними відходами різної категорії. Однак, посилання на те, що вони в обов'язковому порядку повинні бути передані утилізаторам - немає.

Наприклад, в розділі про поводження з медвідходами категорії В, а це використані голки, шприци, леза та інше - сказано, що вони повинні передаватися «підприємствам, які мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання».

Однак ліцензії на поводження з небезпечними відходами видаються не тільки утилізаторам, але і компаніям, які займаються виключно їх перевезенням.

Читайте також: Які головні помилки в поводженні з медичними відходами та як їх уникнути?

У другому випадку, контролювати знешкодження небезпечних відходів вкрай складно, кажуть експерти - тому, просять організаторів тендерів бути більш відповідальними.

«Будь-який організатор закупівлі може виставляти свої умови тендера. Існують компанії, які чітко вказують, що до закупівлі допускаються тільки ті підприємства, які мають власну матеріально-технічну базу (МТБ). Але в законі (ЗУ «Про державні закупівлі» - ред.) є лазівки, через які можна оскаржити умови тендера як такі, що були не конкурентні, наприклад. Тому Асоціація вже давно виступає за те, щоб на ринку небезпечних відходів взагалі не було фірм-посередників. Такі компанії - це щілина для зловживань, махінацій, їх треба просто закрити», - зазначив голова Асоціації утилізаторів небезпечних відходів Кирило Косоуров.

Джерело: www.unn.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!