Новини

Повернутися до переліку новин

У Рівному з допомогою каліфорнійських черв’яків перероблятимуть опале листя

У Рівному наступного року встановлять 150 компостерів для переробки опалого листя в біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка

Про це повідомляє Четверта влада з посиланням на ecotown.com.ua.

Ініціювала проєкт співзасновниця громадської ініціативи з озеленення “Сад історій в Рівному” Оксана Майборода. Її мета — дати можливість містянам утилізувати міські органічні відходи ефективно, не спалюючи їх. «На виході матимемо добриво, яке можна використовувати для озеленення міста», — зауважує вона.

Рівненська міська рада зобов’язалася виділити 860 тисяч гривень на громадський проєкт з компостування відходів листя, трави, гілок, який реалізуватиме Комунальне підприємство КАТП-1728 на міському полігоні у 2020 році. Окрім компостерів, за ці кошти планують також придбати три деревоподрібнювача.

Перші компостери на конкурсній основі планують надати десятьом ОСББ.

Спосіб переробки листя на біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка запропонував автор однойменного патенту, доктор економічних наук, керівник ГО «Зелені ініціативи Рівного» Петро Скрипчук. Його ефективність довели за сприяння підприємців, які надали приміщення для проведення експерименту у мікрорайоні «Ювілейний».

«Безкоштовно возили листя із університету і від приватних осіб, — розповідає він. — З розвитком системи компостування, опале листя можна буде продавати: 0,12 копійки  за один березовий лист, 0,18  за один кленовий, бо технологія передбачає, щоб листя було чистим, без інородних предметів».

Для отримання якісного компосту опале листя необхідно подрібнити на фракції, продовжує Петро Скрипчук. «Завдяки співпраці із селищем Ожидів, нашим візитам та переговорам з конструкторами ми нарешті вибрали обладнання, яке подрібнює листя на потрібну фракцію до п’яти міліметрів, – розповідає він. — Завдяки такому подрібненню ми можемо швидше переробляти опале листя навіть у відкритих майданчиках».

«Опале листя, яке при спалюванні виділяє важкі метали, черв’яки перетворюють у безпечне добриво», — зауважує Петро Скрипчук.

Комунальники планують заробляти на біогумосі. «Добриво даватимемо місту для зеленого господарства, для підсипання троянд, а місто нам гроші дасть на техніку, — каже директор КАТП 1728 Ростислав Кралюк. — Також плануємо продавати біогумос містянам».

Червоний каліфорнійський черв’як — результат гібридизації різних порід дощового хробака Eisenia foetida. Порода була виведена в 1959 г. в Каліфорнійському університеті. 2 хробаки здатні давати потомство до 1,5 тис. особин на рік.

Червоний каліфорнійський черв’як є оптимальним рішенням утилізації відходів, яке дозволяє отримувати природне органічне добриво, біогумус, що здатний реанімувати навіть «мертві грунту».

Біогумус — це перероблені хробаками органічні відходи, які проходячи через їх шлунок, змінюються, розкладаються до амінокислот і насичуються вітамінами, ферментами, макро- і мікроелементами та іншими біологічними активними речовинами.

Джерело: Соцпортал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!