Новини

Повернутися до переліку новин

У травні читаємо про «антикоронавірусні закони», управління медичними відходами, майбутнє СТВ в Україні

У №4-5 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» відповіді на запитання:

1. Хто на сьогодні регулює сферу поводження з побутовими відходами (зокрема, видає ліцензії на захоронення та переробку побутових відходів)?

2. У нашому районі свиноферма просто на вулицю скидає нечистоти; жахливий запах можна відчути за кілометри. Куди жителям навколишніх сіл можна звернутися зі скаргою?

3. Куди звертатися з проханням про взяття об’єкта на державний облік у галузі охорони атмосферного повітря?

4. Чи є якісь обмеження щодо земельної ділянки для будівництва очисних споруд, і чи потрібні якісь додаткові дозволи для такого будівництва? Чи можливо це зробити на землях комунальної власності або промисловості? Яке має бути цільове призначення земельної ділянки?

5. Підприємство від  спалювання торф’яних напівбрикетів отримує продукт спалювання — золу. Чи можна її розглядати як супутню продукцію виробництва та продавати населенню чи юридичним компаніям як торф’яний субстрат для удобрення ґрунту чи торф’яний попіл? Чи потрібно у такому разі декларувати золу як відходи? Як можна визначити назву такого продукту згідно з код ами УКТЗЕД, і чи потрібно мати на нього санітарні висновки, паспорт про клас небезпеки?

6. Яка вартість дозволу на викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами?

7. Чи потрібно у договорі на ремонт та технічне обслуговування автотранспортних засобів зазначати, кому належатимуть відходи, які утворилися на спеціалізованому підприємстві після ремонту автомобіля, і куди вони будуть направлені?

8. Чи існують податкові пільги стосовно оподаткування імпорту обладнання в Україну для переробки відходів (ПДВ, ввізне мито)?

9. Чи потрібно сплачувати екоподаток у разі, якщо сміття через його малу кількість (75 кг) не вивозили, а зберігали на своїй території пів року? А якщо сплачувати таки потрібно, чи є коефіцієнт здорожчання за зберігання?

10. Чи достатньо для початку експлуатації артезіанської свердловини об’ємом 700 куб. м на місяць для виробничих та господарсько-побутових потреб (не питних) таких документів, як договір оренди на земельну ділянку, паспорт на артезіанську свердловину, дозвіл на спецводокористування?

Отримай свій випуск журнала «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 4-5 у форматі Живого журнлу.

Все, що потрібно, є у живому журналі! ►►► Додавай, переглядай, роздруковуй!

ТАКОЖ У ВИПУСКУ:

Контроль скидання стічних вод: які документи потрібно розробити і з якою періодичністю проводити?

«Антикоронавірусні закони»: чи торкнуться податкові пільги екологічного податку та рентної плати? Як отримати спеціальний дозвіл на користування надрами? Нові правила для інвесторів
Верховна Рада України 17 березня 2020 року ухвалила низку законів, що встановлюють певні правила та регулюють правовідносини під час карантину, що був спричинений поширенням коронавірусної хвороби. Один із найцікавіших серед них для суб’єктів господарювання — ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 533-ІХ. У цій статті поговоримо про внесені ним зміни до податкового законодавства та можливі ризики, що пов’язані з ними.

Про управління медичними відходами у складі побутових: загальні вимоги, рекомендації та світовий досвід у зв’язку зі спалахом COVID-19

Які є звіти по водопостачанню та водовідведенню, яким органам і в який термін їх потрібно подавати?

Промислові відходи = цінні промислові ресурси? Чи готова Україна до циркулярної економіки?
Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року передбачає, окрім іншого, й створення регіональних центрів з утилізації відходів. Пріоритетом у сфері поводження з сільськогосподарськими відходами має стати перероблення  відходів в енергію, корми та інші ресурси. Все це потребує масштабної технологічної модернізації та передбачає запровадження принципів циркулярної економіки і розширеної відповідальності виробника. Про досвід інших країн та дієві рішення для України — читайте у статті.

Багатостороння група з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях: прозорість в управлінні надрами

Директива 2003/87/ЄС (парникові гази) у 2020 році: майбутнє СТВ в Україні

Які документи необхідно зібрати для проходження процедури ОВД?
Здійснення ОВД є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності згідно з переліком видів господарської діяльності, які в обов’язковому порядку мають провести оцінку впливу на довкілля та отримати висновок. Відповідно до законодавчо встановлених вимог, Звіт має містити максимально розгорнутий перелік інформації залежно від особливостей об’єкта. Яку саме документацію потрібно зібрати, щоб розпочати процедуру проходження ОВД — відповідь підготували наші експерти.

Як розробити план заходів з охорони довкілля?

Екологічна безпека: гарячі консультації

Як рекультивувати порушені землі: з чого почати?

Екотехнології для безпечної утилізації відновної біомаси населених пунктів України

Як застосування законодавства ЄС у сфері захисту довкілля сприяє зменшенню рівня промислового забруднення: успішні приклади
Законодавство Європейського Союзу у сфері захисту довкілля від промислового забруднення надзвичайно розгалужене і багатогранне. Європейська Комісія зініціювала серію публікацій успішних історій про результати дії законодавства ЄС у сфері промислового забруднення. До таких історій потрапили більшість секторів економіки, а деякі були представлені на прикладі конкретних підприємств з розрахунками інвестицій у модернізацію та досягнутих індикаторів, виміряних в євро, відсотках, тоннах зменшення забруднюючої речовини. Ознайомитися з деякими з них, аби перейняти успішний досвід, можна у статті.

Як правильно розрахувати штатну чисельність екологів на підприємстві?

Як спонукати підприємства до екологізації та дотримання законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища: про інститут громадського контролю

Чому офісні відходи можуть бути небезпечними та як їх правильно утилізувати?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!