Новини

Повернутися до переліку новин

Україна планує впровадити національну систему торгівлі викидами CO2 у 2026 році: заступниця Міністра розповіла про передумови

Міндовкілля продовжує працювати над створенням національної системи торгівлі викидами парникових газів. На цьому наголосила заступниця Міністра Вікторія Киреєвана засіданні Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України.

“Для нас важливо звільнити український бізнес від сплати податку на викиди CO2 (CBAM) у 2026 році під час експорту продукції до ЄС. Тому, навіть попри війну в Україні, ми маємо впровадити власну, національну систему торгівлі викидами парникових газів (СТВ). Це амбітний проєкт, який не лише допоможе підтримати нашу економіку, а й виконає зобов’язання України з імплементації Директиви 2003/87/ЄС”, – зазначила Вікторія Киреєва.

У планах цього року – подати законопроєкт про систему торгівлі викидами до Верховної Ради України, в цьому ж році ухвалити його. У 2025 році запустити СТВ в пілотному режимі, а у 2026 – повноцінний запуск. Втім детальний план заходів щодо створення СТВ в Україні наразі вже завершуємо. Етапи, часові рамки, а також необхідну інфраструктуру для цього невдовзі презентуємо.

Окрім цього, заступниця Міністра Вікторія Киреєва розповіла про реалізовані завдання у сфері кліматичної політики України на 2023 рік, зокрема:

  • у січні 2023 року ми оновили систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, наблизили її до актів ЄС. Вона є передумовою для створення СТВ;
  • на COP 28 та в Брюсселі представили візію Кліматичної політики;
  • розробили Стратегію формування та реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2035 року, яка наразі на завершальному етапі;
  • спільно з німецькими колегами відкрили Кліматичний офіс;
  • затвердили план, за яким наша країна рухатиметься до скорочення викидів метану у рамках ініціативи “Global Methane Pledge”.

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Чи необхідно враховувати відображати СО2 для рослин у матеріалах інвентаризації, обґрунтовуючих документах та в Дозволі на викиди?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!