Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд взявся за перевірки нафтогазокористувачів. Боротьба з корупцією чи міф

За даними інформаційного сайту Державної служби геології та надр України в 2018 році вона перевірить 1100 суб’єктів господарювання. Під перевірки підпадають в тому числі і лідера видобутку нафти – «Укрнафту», та газу – «Укргазвидобування». Однією з підстав таких масштабних перевірок є зняття Кабміном мораторію на проведення планових заходів щодо здійснення контролю в 2018 році.

Як ми уже повідомляли раніше, 22 лютого Кабінет Міністрів України оприлюднив перелік органів державного нагляду (контролю), на які у поточному році не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Відповідну постанову № 1104 оприлюднено на сайті уряду. До списку таких держорганів також увійшли Держгеонадра та Держекоінспекція які входять до сфери управління Мінприроди України.

Як заявляють в Держгеонадрах, однією з причин масштабних перевірок —  є повідомлення Державної фіскальної служби (далі – ДФС), про те, що у 2015 - 2016 рр. та І півріччі 2017 року більше 70 надрокористувачів, яким належать 158 спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами, подавали нульові показники у податкові розрахунки з рентної плати за користування надрами.

«За даними ДФС, які були надіслані до Держгеонадр виявилось, що близько 20 державних підприємств та частина приватних компаній подавали нульові показники у податкові розрахунки на певні родовища. На жаль, серед них є компанії відомі всій країні, такі як, «Укргазвидобування» та «Укрнафта».

В Полтаві 23 листопада на нараді під голуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в.о Голови Держгеонадр Олег Кирилюк доповів про критичний стан стосовно «сплячих ліцензій». На що Прем’єр зреагував особистим публічним дорученням:

«Доручаю Мінприроди та Держгеонадрам у двотижневий строк внести пропозиції щодо діяльності надрокористувачів, які подали до ДФС нульові розрахунки з рентної плати на користування надрами та/або не подали Держгеонадрам звіт за щорічною формою балансової звітності 6-гр щодо наявного видобутку (втрат вуглеводнів), що було встановлено як порушення угод про умови користування надрами».

Сподіваємося що скасування мораторію дозволить органам державного геологічного контролю мати доступ до нафтогазових площ та відповідно встановити об’єктивні причини відсутності видобутку вуглеводнів на діючих родовищах. Зокрема, перевірки виявлять, чому саме не йде видобуток — або це результат не виконання надрокористувачами Програми робіт, проектних рішень і т.д., або мають місце об’єктивні причини. Наприклад надрокористувач здійснив певні роботи, пробурив свердловини на ділянці, але позитивний результат видобутку не отримав.

Надіємося що будуть встановлені все ж таки об’єктивні причини. Із цього зрозуміло що боротьба за нафтогазоносні родовища тільки загострюється.

Наші експерти готові бути арбітрами під час перевірок, для всановлення істини.

Яким державним органам дозволено планово перевіряти бізнес у 2018 році? Хто не підпадає під дію мораторію? – про це та багато іншого – вже у №4 журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!