Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд затвердив Порядок ведення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів

Документ розроблено відповідно до вимог Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів, який набере чинності вже 8 жовтня цього року. 

У Порядку визначено особливості користування Реєстром, алгоритм створення та внесення до нього даних, порядок реєстрації об’єктів та подання звітності операторами і довідок про дифузні джерела залученими органами, а також затверджено форми заяв оператора. 

“Реєстр функціонуватиме як зручний онлайн-сервіс на вебпорталі «ЕкоСистема». Тож громадськість матиме вільний доступ до інформації про кожне підприємство, діяльність якого впливає на довкілля. Таким чином Україна  виконає важливу частину своїх міжнародних зобов’язань – за Оргуською конвенцією та за Протоколом про реєстри викидів та перенесення забруднювачів. І це суттєвий крок на шляху нашої країни до ЄС”, – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

За його словами, вже за два роки український Національний РВПЗ буде інтегрований з Європейським. Україна зможе обмінюватися актуальними, верифікованими даними з компетентним органам Європейського Союзу та синхронізувати власну довкіллєву політику із європейською.

Нагадаємо, ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Оргуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв’язання екологічних питань. Створення національного РВПЗ було однією з висунутих міжнародним документом умов. 

20 вересня 2022 року в Україні прийнято Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів.

Державі національний РВПЗ дозволить відстежувати викиди та перенесення забруднювачів у часі та просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно шкідливих викидів; приймати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.Громадськість отримає вільний та зручний доступ до екологічної інформації; братиме участь у формуванні державної екологічної політики у сфері реєстрації викидів.

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся, які існують загальні умови щодо здійснення викидів  із матеріалу "Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин"

.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!