Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні впровадять цифрову платформу для порятунку морів від пластику

Держекоінспекція приєднається до розробки цифрової платформи GPML, яка ініціюється Програмою ООН з навколишнього середовища. Про це повідомляється на сайті Державної екологічної інспекції.

«Цей програмний продукт дозволить відслідковувати засмічення моря, аналізувати обсяги генерації та переробки пластикового сміття та координувати зусилля країн для очищення морів. В свою чергу, Держекоінспекція, використовуючи цифрову платформу, зможе вносити в неї свої дані про стан морської акваторії та відстежувати явища, які становлять небезпеку для Чорного та Азовського морів», - пояснив голова ДЕІ Андрій Мальований.
Він зазначив, що сьогодні проблема засмічення морів набуває загрозливого масштабу.

«Засмічення морів у такому обсязі, як це відбувається сьогодні, може призвести до того, що вже в 2050 році в океанах буде більше пластику, ніж риби. Такий висновок зробили дослідники Фонду Елен Макартур. Саме тому Асамблея ООН з охорони навколишнього середовища визнала пріоритетним завданням боротьбу з пластиковим забрудненням морів. У досягненні цієї мети має допомогти впровадження цифрового інструменту з великою базою даних, що дасть змогу планувати та реалізувати дії з порятунку морської екосистеми», - підкреслив Голова ДЕІ. За словами посадовця, для України реалізація цих цілей вкрай важлива, адже стан наших морів – особливо Чорного, сьогодні на межі екологічної катастрофи.

За даними проєкту EMBLAS, засміченість Чорного моря вдвічі перевищує аналогічний показник Середземного. Якщо в Середземному морі на 1 кв. м. припадає 52 одиниці сміття, то в Чорному — 90,5. Впровадження цифрової платформи спільно з провідними країнами світу дозволить Україні отримати доступ до найкращих практик та робочих кейсів для протидії засміченню морів і покращення стану морських екосистем. Функціонал цифрової платформи GPML поки що обговорюється, а початок її розробки припаде на лютий 2021 року.


Джерело: https://www.dei.gov.ua/

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!