Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні встановлять відповідальність за порушення законодавства щодо реєстрації викидів та перенесення забруднювачів

Відповідний законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення схвалив сьогодні Уряд на своєму засіданні. 

Документ було розроблено для забезпечення виконання вимог Закону “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”, який набере чинності 8 жовтня цього року. А відтак суб’єкти господарювання будуть реєструвати свої установки та надавати дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують. 

Щоб запобігти можливим зловживанням, Кодекс України про адміністративні правопорушення планують доповнити новою статтею 917. Ця норма передбачатиме відповідальність операторів установок за неподання або несвоєчасне подання звіту; надання недостовірних даних; неоприлюднення інформації тощо. 

Також законопроєктом вносяться зміни статей 2123 та 221 КУпАП щодо контролюючих повноважень у цій сфері з боку Держекоінспекції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Нагадаємо, Закон України “Про національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів” був прийнятий 20 вересня 2022 року на виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань. 

Адже ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Орхуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв’язання екологічних питань. Створення національного РВПЗ було однією з висунутих міжнародним документом умов.

За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, впровадження в Україні Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів є кроком до забезпечення максимального доступу громадськості до екологічної інформації та участі в прийнятті рішень. Водночас, національний РВПЗ це не лише інструмент екологічної демократії, але й інструмент контролю та зменшення забруднення повітря, а отже захисту українського довкілля.

Реєстр стане єдиною державною онлайн системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин.  Крім того, національний реєстр інтегрують з відповідним Європейським реєстром.

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!