Новини

Повернутися до переліку новин

Вчені довели недієвість екологічної гіпотези Дарвіна

Вчені заявили про те, що еволюційна гіпотеза Чарльза Дарвіна може бути недієвою через те, що вчений не брав до уваги раніше невідомий екологічний механізм.

Гіпотеза була сформульована Дарвіном в 1859 році. Тоді він припустив, що при несприятливих умовах навколишнього середовища, наприклад, в пустелях і зонах вічної мерзлоти, провідну роль в обмеженні зростання та розмноження рослин і тварин грають фактори навколишнього середовища. Разом з тим, коли ці чинники близькі до оптимуму, на перше місце виходять стосунки між самими видами.

Тепер же дослідники вивчили динаміку популяції гібіскусів в регіонах Кенії з різною вологістю і встановили, що в стресових умовах рослини схильні в меншій мірі реагувати на конкуренцію з іншими видами.

Відповідно до прогнозів Дарвіна, запилення комахами, поїдання травоїдними і конкуренція з іншими травами і чагарниками зіграли важливу роль у визначенні меж ареалу гібіскуса на вологих ділянках. Однак на сухих територіях ті ж самі чинники в меншій мірі впливали на поширення рослини.

За словами вчених, щільність зростання рослин і різноманітність видів не важливі для поширення гібіскуса, що росте при несприятливих кліматичних умовах. Ці фактори можуть залишатися на одному і тому ж рівні на різних ділянках, але низька вологість виступає на перший план, обмежуючи зростання, виживання і розмноження.

Раніше вчені заявили про те, що життя на Землі могло зародитися в результаті впливу комети. В ході експериментів вчені використовували метальний пістолет для того, щоб виробити подібне на кометної вплив на заморожену суміш з амінокислот, водного льоду і силікатів (форстеритів). В результаті було визначено, що амінокислоти змогли виробити більш складні пептиди — молекули, які формують білки.

Джерело: ZN.UA

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!