Новини

Повернутися до переліку новин

Використання потенціалу відходів агровиробництва як джерела відновлюваної енергії в Україні

23 травня 2013 р. у Києві відбувся організований асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», агентством «AgriEvent» та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) Міжнародний Біоенергетичний Форум «Використання потенціалу відходів сільськогосподарського виробництва в якості джерела відновлюваної енергії в Україні».
У роботі форуму взяли участь експерти, науковці та представники аграрного бізнесу. Учасники обговорили ситуацію з використанням біомасі в Україні, використання іноземного досвіду державного регулювання використання сільськогосподарських відходів, технологічні питання, питання інвестицій та фінансування, озвучили переваги та недоліки державного регулювання у цій сфері в нашій державі та за кордоном, а також ознайомилися з інноваційними технологіями виробництва поновлюваної енергії із відходів сільського господарства на прикладі підприємств, які досягли успіху в цій сфері.
Відкриваючи роботу форуму, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса підкреслив, що рівень розвитку біоенергетики в Україні значно нижчий від Європейського Союзу. Нині частка біопалива в енергетичному балансі України в 6 разів менша за аналогічний показник в ЄС. Україна прагне до енергетичної незалежності й має гарні передумови для розвитку цього напряму, адже володіє великим потенціалом біомаси, доступної для виробництва енергії, у вигляді сільськогосподарських відходів.
Як зазначив у виступі голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Григорій Калетнік, «Україна має потенціал виробництва альтернативних джерел енергії, при правильному використанні біоресурсів, ми можемо заміщати до 80 % імпортних енергоносіїв. Ми маємо вирішувати питання виробництва та споживання альтернативних джерел енергії з метою забезпечення енергетичної безпеки України».
Народний депутат повідомив, що в Україні нині готується законодавча база, щоб залучити до країни інвестиції для фінансування розвитку виробництва біопалива. «Ми сьогодні відійшли від популяризації біопалива, і на найвищому рівні державному є розуміння того, що Україна має уже не тільки приглядатись і говорити про свій потенціал. Ми сьогодні робимо комплексно все законодавство, яке має гармонізувати нашу законодавчу базу з законодавством ЄС, і ті законопроекти, які вже стали законами, сприяють сьогодні можливості виробництва і використання біопалива в Україні. Наше завдання — зробити законодавство таким, щоб воно могло гарантувати залучення до України інвестицій для ефективного розвитку виробництва біопалив і всіх інших альтернативних джерел енергії, яких потребує Україна», — сказав Г. М. Калетнік.
Також він повідомив, що сьогодні біомаса за значенням посідає четверте місце серед палив і забезпечує близько 2 млрд тонн умовного палива на рік, або 14 % загального споживання первинних енергоносіїв у світі. Україна має потенціал біомаси, який оцінюється в 27 млн тонн умовного палива на рік, а енергопотенціал відходів сільського господарства — майже 20 млн тонн на рік, що еквівалентно 17 млрд м3 природного газу. Шляхом залучення цього потенціалу для виробництва енергії можна задовольнити 13 % потреби України в первинній енергії, а використовуючи в цілому можливості нашого земельного ресурсу і виробництва біомас і переробки їх на біопаливо — цілком задовольнити потребу країни в енергії.
Заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олександр Сень заявив, що місія з енергозбереження набуває дедалі більшої ваги в агрокомплексі України поряд із продовольчою місією. Посадовець повідомив, що напрацювання здійснюються відразу в кількох напрямах, серед яких важливе місце має зайняти виробництво біоетанолу, якого Україна може щорічно виробляти близько 40 млн дал.
Голова правління Біоенергетичної асоціації України (БАУ) Георгій Гелетуха повідомив, що, за даними 2011 року, економічно обґрунтований енергетичний потенціал наявної біомаси складає в Україні близько 25 млн тонн у. п. (умовного палива), а енергетичний потенціал біомаси, яку можна виростити на невикористаних сільськогосподарських землях площею більше 4 млн га — близько 13 млн тонн у. п. За рахунок цього потенціалу можна покрити до 15 % загального обсягу споживання первинних енергоносіїв в Україні. За даними БАУ, до 2030 року економія споживання природного газу за рахунок заміщення його біомасою в Україні може становити близько 2 млрд м3 щороку.
Обговорили експерти й проблеми та бар’єри, які стоять сьогодні на шляху розвитку біоенергетики в Україні. Політика стимулювання використання ВДЕ в ЄС ґрунтується на чотирьох механізмах:
– ринкова вартість традиційного палива;
– «зелені» тарифи на струм з ВДЕ;
– субсидування кінцевому споживачу купівлі обладнання для використання ВДЕ та енергозбереження;
– державні програми розвитку цих секторів.
В Україні з цих механізмів діє тільки один — «зелені» тарифи. Розвиток біоенергетики вимагає радикальних і невідкладних кроків з боку держави.
«Незважаючи на одні з найвищих «зелених» тарифів в Європі, в Україні обсяг виробленої електроенергії з відновлюваних джерел складає менше 1 % від загального обсягу, причому навіть у цьому одному відсотку відновлюваної електроенергії частка електроенергії з біомаси складає лише близько 2 %. Не в останню чергу ця на перший погляд парадоксальна ситуація викликана неефективним регуляторним механізмом — встановленими вимогами до закупівлі вітчизняних товарів і послуг (навіть якщо вони в Україні не виробляються), відсутністю «зеленого» тарифу для спільного використання традиційних та відновлюваних джерел енергії тощо. Однак Україна робить кроки щодо поліпшення існуючого механізму стимулювання, прикладом чого є врегулювання пільгового режиму приєднання до електромережі», — зауважив керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації «Інвестиційний клімат в аграрному секторі України» Сергій Осаволюк.
Під час форуму було представлено безкоштовний для користування програмний пакет RETScreen, який дозволяє швидко оцінити обсяги виробництва енергії та масштаб заощаджень, витрати, зменшення викидів, фінансову привабливість та ризики для різних видів відновлюваної енергії та енергоефективних технологій.

Олеся Щербак

Щорічно обсяги соломи, качанів кукурудзи, стеблин та лушпиння соняшнику становлять 49 млн тонн, з яких на власні потреби сільських господарств використовується не більше 34 млн тонн

Щорічно українське сільське господарство споживає майже 2 мільйони тонн дизпалива і ще 650 тисяч тонн бензину. Щоб виробити таку кількість, необхідно переробити 4,5 мільйона тонн нафти, переважно імпортованої

Тільки 120 українських агропідприємств виробляє зараз 650 тис. тонн твердих біовідходів, але країна могла б виробляти їх в межах 10–15 мільйонів тонн і успішно експортувати

Як мінімум 20 мільйонів тонн соломи представники агросектору в Україні просто спалюють, витрачаючи на це свої ж власні кошти

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!