Новини

Повернутися до переліку новин

Всесвітній день Землі: Як одне дерево стало прообразом сучасного екоруху

20 березня весь світ відзначає День нашої планети.

Цей міжнародний День покликаний не стільки покращувати екологію у світі, скільки звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю. Далі розповідаємо, як прийнято відзначати День Землі, присвячений повазі та піклуванню про навколишнє середовище.

Хто придумав День Землі

У всьому світі 20 березня відзначається Міжнародний день Землі, запроваджений з ініціативи Організації об’єднаних націй. Цю дату обрали не випадково: 20 березня знане як день весняного рівнодення, символ пробудження природи і початку нового кола її розвитку.

Насправді у календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – 20 березня і 22 квітня. Перше свято покликане сприяти популяризації піклування про навколишнє середовище задля того, аби якнайдовше зберегти екосистему планети у задовільному стані. Інакше кажучи, мета свята - привернути увагу громадськості до стану планети, вкотре нагадати людству про те, що зараз як ніколи раніше необхідність берегти природу є надзвичайно гострою.

Місія Дня Землі – миротворча і гуманістична, тоді як сенс і мета Дня Землі 22 квітня має екологічну мету.

"Засновником" Дня Землі є американський громадський діяч Джон Мортон — у 1840-х роках він розпочав саджати дерева та чагарники і переконувати знайомих у важливості цього. Він стверджував, що такі заходи пробуджують дбайливе ставлення до довкілля.

У 1871 році, ставши секретарем Території Небраска, він одразу ж провів день, присвячений озелененню, – День дерева, котрий знайшов відгук у суспільства і надзвичайно припав до душі кожному. Тоді мешканці Небраски посадили майже мільйон дерев, таким чином розпочавши своєрідний громадський екорух. З року в рік цей день ставав популярнішим у світі, і ось через сто років – 22 квітня 1970 року сенатор Конгресу США Гейлорд Нельсон і студенти Гарвардського університету під керівництвом Денніса Хаєса провели день Землі, присвячений роздумам над проблемами вразливості навколишнього середовища. У багатьох країнах подібний день стали відзначати у день весняного рівнодення – 20 або 21 березня. А з наступного, 1971 року, ООН офіційно визнала це свято – так воно перетворилося на Всесвітній день Землі.

Цікаво, що своєрідним прапором Дня Землі є одна з перших фотографій нашої планети з космосу. Її зробили космонавти, тим самим продемонструвавши людству красу і крихкість Землі. 

sФотографія поверхні Землі, зроблена з космосу

Джерело: zik.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!