Новини

Повернутися до переліку новин

Як діяти підприємству у воєнний стан, в якого існує необхідність в отриманні дозвільних документів задля функціонування?

Нагадаємо, 21 березня під час круглого столу в онлайн-форматі профспілки екологів ПАЕУ із заступником міністра Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів Олександром Краснолуцьким обговорювали болючі питання для екологів підприємств, які склалися у воєнний стан.

Одне із актуальних запитань: Як діяти підприємству у воєнний стан, в якого існує необхідність в отриманні дозвільних документів задля функціонування?

Олександр Краснолуцький (далі — О. К.): Наразі видача дозвільних документів працює. Тож, суб’єкти господарювання можуть готувати і подавати документи у відповідний орган. Єдине питання стоїть у строках видачі рішень, тобто якщо раніше підприємство за законом могло отримати рішення протягом 30 днів, то зараз строки не обмежені. Задля зменшення затримок було підготовлено постанову КМУ про спрощену дозвільну процедуру, де сказано, що більшість документів дозвільного характеру здійснюються за декларативним принципом.

Коментар експерта Людмили Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ (далі — Л. Х.): Враховуючи положення Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» від 28 лютого 2022 р. № 165 та Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314, в період воєнного стану надання адміністративних послуг УЦО та УТО в частині видачі висновків з оцінки впливу на довкілля, дозволів на спеціальне водокористування та виконання підготовчих та будівельних робіт різних класів наслідків зупинено.


Зверніть увагу!

Зазначені обставини уможливлюють здійснення під час воєнного стану жодного з видів планованої діяльності, передбачених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», у т.ч. завершення справ з оцінки впливу на довкілля, розпочатих до 24.02.2022, та будівельних робіт.


При цьому, Державна регуляторна служба України в позиції, опублікованій 10.03.2022 вважає, що у разі можливості (безпекова ситуація дозволяє) видача документів дозвільного характеру та ліцензій здійснюється у строки встановлені законом.

Аналогічні норми діють в Законах України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» та «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


Важливо!

Зі свого боку, ПАЕУ пропонує внести зміни до даної постанови та передбачити можливість розгляду поданих заяв щодо надання адміністративних послуг, перебіг строків розгляду яких був зупинений на час воєнного стану, на територіях, на яких не ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, які не окуповані збройними формуваннями рф, здійснювати суб’єктами надання адміністративних послуг відповідно до черговості їх надходження.


Строк надання адміністративних послуг за такими заявами не може перевищувати граничного строку надання адміністративних послуг, визначеного законом, більш ніж на 30 днів.

Окреме питання здійснення оцінки впливу на довкілля.

З об’єктивних причин (залучення особового складу уповноважених територіальних органів до роботи обласних військових адміністрацій, дотримання вимог безпеки під час постійних «повітряних тривог», зупинення друку ЗМІ, ускладнення з логістикою досліджень, перебої в роботах реєстрів, лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1) як підготовка звіту з оцінки впливу на довкілля, так і дотримання дозвільної процедури, передбаченої Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», аналіз уповноваженими органами звітів та видача дозвільного документа унеможливлюється.

Більше запитань-відповідей  в матеріалі «Про спрощення дозвільних процедур та регулювання для пришвидшення відновлення інфраструктури та економіки України: актуальний коментар».

Матеріал є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2022

Передплачуйте Живий журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за зниженою ціною!

Та користуйтеся виданням і отримуйте професійну підтримку в будь-якій точці України!

ЖИВИЙ ЖУРНАЛ — це електронна версія видання із додатковими сервісами та інструментами.

Доступний у режимі 24/7 у смартфоні, планшеті чи комп’ютері.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!