Новини

Повернутися до переліку новин

Як громади управлятимуть відходами: затверджено Методичні рекомендації щодо розробки місцевих планів

Місцеві плани є третім з чотирьох рівнів планування, передбачених реформою управління відходами. Вони складатимуться замість Схем санітарного очищення, які розроблялися ще з радянських часів.

“Методичні рекомендації слугуватимуть орієнтиром для громад та окремих населених пунктів. Вони допоможуть якісно сформувати план дій, який сприятиме розбудові інфраструктури переробки відходів та зменшенню обсягів їх захоронення”, – говорить Євгенія Попович, директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля.

Громади розроблятимуть місцеві плани виходячи зі своїх потреб та ситуації з відходами в населених пунктах. А далі щороку звітуватимуть про хід їх виконання, зокрема про досягнення встановлених цільових показників.

Закон “Про управління відходами” передбачає для громад важливі нововведення, які мають враховуватися та бути відображеними у місцевих планах:

  1. Територія області ділиться на кластери (в рамках регіонального плану управління відходами). Для кожного кластера створюється єдина система управління відходами, яка охоплює певну кількість громад. 
  2. Громади визначають логістику для кожного виду відходів, які збираються на їхній території: як їх збирати, куди вивозити, де обробляти. Цю інформацію можна знайти у регіональному плані управління відходами. Він також встановлює вимоги щодо приймання відходів різних об’єктів (роздільне збирання, контейнерне), що дозволяє громадам враховувати це при місцевому плануванні.
  3. При плануванні має бути врахована не лише координація між регіональним та місцевим рівнями, а й координація між громадами на місцевому рівні. Потрібно враховувати, що інфраструктурні об’єкти, необхідні для досягнення цільових показників у місцевих планах, часто розташовані на території інших громад. 

Методичні рекомендації підготовлені Міндовкіллям з урахуванням вимог рамкового закону, Порядку розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами та положень Директиви 2008/98/ЄС. Методичні рекомендації розроблені за підтримки проєкту “Згуртованість та регіональний розвиток України”, UCORD

Нагадаємо, у межах нового Закону України «Про управління відходами» маємо впровадити чітку чотирирівневу ієрархію стратегічного планування:

  • національне;
  • регіональне;
  • місцеве;
  • плани підприємств, установ і організацій.

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Чи порушують утворювачі відходів ст. 27 Закону України «Про управління відходами», оскільки відсутні вказівки стосовно дій та перехідний період для передачі відходів організаціям, які мають ліцензію на управління небезпечними відходами?

Відповідно до Закону України «Про управління відходами» вторинна сировина є побічним продуктом або не небезпечними відходами?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!