Новини

Повернутися до переліку новин

Як інші країни стимулюють екомодернізацію хімічної промисловості?

Після кризи 2008 року хімічна промисловість у Європі зазнала значного упадку. Тому підприємства, які зазнали значних збитків, згодом перенесли свої виробництва у Китай, де не такі суворі закони щодо шкідливих викидів, дешевша робоча сила та сировина. Ті, що залишилися, мусили змінюватися, модернізувати ще більше свої виробництва, застосовувати додаткове обладнання, яке зменшує кількість видиків небезпечних речовин у довкілля.

До прикладу застосування у Європейському Союзі НДТМ у хімічній промисловості дозволило зменшити електро- і теплоспоживання. Якщо у 1990 році хімічна промисловість споживала 69,9 мільйонів тонн паливного еквіваленту, то у 2016 році цей показник знизився до 51,4 млн тонн.

Щоб стимулювати саме екологічну модернізацію виробництв, у Польщі, наприклад, на державному рівні застосували такі кроки:

  • ввели екологічні податки на забруднення довкілля та інші види шкідливого впливу на довкілля, у поєднанні із системою фінансування і кредитування природоохоронних заходів (державний і місцеві бюджети, природоохоронні фонди, банки, кошти підприємств, іноземні інвестиції тощо). Польща, як і інші країни з ринковою економікою, широко використовує диференційоване оподаткування залежно від «екологічної сприятливості» продукції. У цьому разі концепція оподаткування передбачає можливість зменшення податків підприємствам, які досягли кращих показників екологічної результативності виробництва завдяки впровадженим інноваціям та/чи модернізації виробництва, для того щоб забезпечити конкурентну ціну на продукцію порівняно з іншими виробниками. 
  • встановлення податкових пільг і субсидій. Головним завданням застосування цього інструменту є стимулювання більш активного впровадження сучасних науково-технічних досягнень. Втрати бюджетних коштів внаслідок упровадження податкових пільг компенсуються надходженнями від оподаткування підприємств, що використовують екологічно небезпечну технологію або виготовляють екологічно шкідливу продукцію. 
  • ввели пільгові позики. Є важливою умовою підтримки екологічних інвестицій на капітальні вкладення виробників. У переліку пільгових позик заслуговують на увагу такі методи, як безвідсоткові чи із субсидованими відсотками позики. До них зараховують різні види пільгового кредиту для фінансової підтримки суб’єктів господарювання, які запроваджують ресурсозберігальні технології більш чистого виробництва.
  • ввели платежі (збори) за спеціальне використання природних ресурсів; 
  • виконали екологізацію податкової та цінової систем.

У Канаді в той же час створили Федеральну програму енергетичних інновацій для інвестицій в проєкти зі зменшення викидів, Федеральний фонд низьковуглецевої економіки для інвестицій в проєкти, спрямованих на зменшення викидів парникових газів, Федеральний технічний фонд сталого розвитку для напівкомерційних проєктів, що фінансує проєкти у сфері зміни клімату, чистого повітря, чистої води та ґрунтів, Федеральний стратегічний інноваційний фонд для утримання значних інвестицій в Канаду.

Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!