Новини

Повернутися до переліку новин

Як мінімізувати проблемні моменти із післяпроєктним моніторингом ще на етапі розробки звіту з ОВД?

Як зазначає Людмила Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ, експерт курсу «ПІСЛЯПРОЄКТНИЙ МОНІТОРИНГ: основи організації та проведення», юрист за фахом, на початковому етапі, коли тільки почав працювати закон з ОВД, вимоги післяпроєктного моніторингу були досить різними. На сьогоднішній день вони більш-менш стали стабільними. Хоча й досі є питання щодо обсягу дослідження, періодичності досліджень, органу, якому подавати ці дослідження та інше. Тепер виникли питання, які навіть не були у законі. Серед них погодження програм післяпроєктного моніторингу, затвердження їх планів та звітів.

Щоб у підприємства в майбутньому не було проблем із післяпроєктним моніторингом, необхідно ще на етапі розробки та формування звіту з ОВД передбачити вимоги та умови виконання післяпроєктного моніторингу. Це варто зробити у самій структурі звіту у розділі моніторинг. Зокрема, вказати, які саме компоненти мусять досліджуватися, з якою періодичністю, на підставі яких правових документів, і на які задачі спрямований цей моніторинг.

Також варто у цьому розділі передбачити картографію, на якій буде нанесена територія підприємства, санітарно-захисна зона із зазначенням усіх точок дослідження та обґрунтуванням необхідності дослідження такої точки. Картографічні матеріали, які будуть розміщені у цьому розділі, дадуть можливість встановити, чи є на території дослідження, до прикладу, водні поверхневі об’єкти, елементи флори та фауни тощо. Це одразу ж дасть відповідь на питання, чи необхідно проводити такі дослідження з додатковими вимогами післяпроєктного моніторингу.

У методичних рекомендаціях щодо змісту та порядку складання звітів з оцінки впливу на довкілля, які були випущені 15 березня 2021 року Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, вказується, що причинами встановлення необхідності проведення післяпроєктного моніторингу суб’єктом господарювання є вимога громадськості і якщо фоновий стан довкілля, є таким, що діяльність підприємства принесе негативний вплив.

Хоча законодавчо визначено, що вимоги щодо післяпроєктного моніторингу мусять бути передбачені у Висновку з ОВД. Тобто у висновку мусить бути інформація про те, які компоненти довкілля та з якою періодичністю потрібно досліджувати. Але часто трапляються випадки, коли уповноважений орган покладає розробку і погодження програми післяпроєктного моніторингу на підприємство. Якщо у самому звіті вже буде передбачена така програма, то підприємство має право продублювати її у плані моніторингового дослідження.

Також часто трапляються такі випадки, коли на лист від суб’єкта господарювання щодо погодження програми післяпроєктного моніторингу не надходить жодна відповідь. Це питання й досі не вирішене та не узгоджене. Міністерство також прямо не зазначає наскільки така вимога правомірна та чи мусять обов’язково суб’єкти господарювання це робити.

Водночас контролюючий орган під час перевірки з формальним підходом може визнати, що відсутність такого погодження від уповноваженого органу є фактичним порушенням Висновку з ОВД. Тоді контролюючий орган може ще раз зобов’язати отримати погодження, формує припис та може навіть сформувати позов про призупинення діяльності цього суб’єкта господарювання.

Трапляються навіть тепер випадки, коли виконання вимог післяпроєктного моніторингу стають об’єктом дослідження правоохоронних органів, зокрема, національної поліції, яка звертається із запитом надати відповідну інформацію.

Джерело Прес-служба PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!