Новини

Повернутися до переліку новин

Як модернізувати водоканали: позитивний досвід

Водоканали не вистигають за змінами, що відбуваються, бо водоочисні та каналізаційні споруди будувались у 60-70ті роки минулого століття, а за часів незалежності, коли стабільного фінансування не було, суттєва модернізація підприємств не проводилась. І зараз, на думку Дмитра Новицького, президента Асоціації «Укрводоканалекологія», держава не звертає достатньо уваги на стан водоканалів і не надає відповідної підтримки. Він сформулював актуальні проблеми водопровідно-каналізаційного господарства:

  1. Недофінансування галузі
  2. Розрив між вимогами до якості води та реаліями роботи водоканалів.
  3. Штрафи від органів екологічного нагляду

Але навіть з урахуванням вищесказаного, є підприємства галузі, що ступили на шлях екомодернізації та подолання проблем Наприклад, КП «Чорноморськводоканал» знайшов рішення механічного зневоднення осадів стічних вод на каналізаційних очисних спорудах.

Трохи з історії: починаючи з 1977 року на каналізаційні очисні споруди «Чорноморськводоканал» надходять для очищення стічні води комунальної каналізаційної мережі міста Чорноморська. Головними етапами технологічного процесу очисних споруд є: 

  • приймання стічних вод;
  • видалення сміття механічними решітками;
  • видалення піску та інших мінеральних домішок в піскоуловлювачах;
  • видалення органічних та неорганічних домішок в первинних відстійниках;
  • біологічна очистка стічних вод в аеротенках;
  • відділення активного мулу від очищеної води у вторинних відстійниках;
  • складування осаду і мулу на мулових майданчиках.

Оскільки технологія очищення стічних вод і споруд КОС морально та фізично застаріли (42 роки експлуатації), підприємство вирішило модернізувати каналізаційні очисні споруди та долучилось до проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Проведення реконструкції відбувалося шляхом залучення коштів позики Європейського інвестиційного банку у сумі 19,00 млн євро на умовах фінансової угоди. В листопаді 2015 року по завданню Європейського інвестиційного банку, консультантами компанії Ramboll був представлений звіт з аналізу роботи КОС, в якому були запропоновані варіанти реконструкції споруд з використанням сучасних технологій очистки стоків.

На замовлення водоканалу було розроблено проект реконструкції приміщення складу хлору під цех механічного зневоднення осаду, у якому передбачено механічне зневоднення сирого осаду та надлишкового мулу за допомогою шнекового дегідратора.

У 2018 році за результатами проведеного тендера розпочалась реалізація цього проекту.

Побудовано ємність сирого осаду та мулу з насосною станцією. В приміщені складу хлору проведена повна реконструкція та встановлений шнековий дегідратор компанії «Екотон» зі станцією приготування і дозування флокулянта. Після зневоднення осаду його планується компостувати та використовувати як добрива під технічні культури.

У 2020 році за успішно реалізований проект, що використовує  інноваційну японську технологію, яка зарекомендувала себе в усьому світі як надійне та високоефективне рішення для зневодення осаду, «Чорноморськводоканал» спільно з командою групи «ЕКОТОН» було нагороджено відзнакою «Екотрансформація»

Досвід таких підприємств доводить, що все можливо, екомодернізацію не спинити, рішення знайдуться! 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!