Новини

Повернутися до переліку новин

Як описати і оцінити ймовірний вплив на атмосферне повітря у звіті з ОВД?

Алгоритм оцінки впливу на атмосферне повітря розпочинається із ознайомлення з особливостями виробничих процесів планової діяльності, з метою встановлення джерел викидів в атмосферне повітря та вивчення можливих альтернативних технологій, процесів, а також території розміщення об’єкту. Далі необхідно визначити основні умови виконання підготовчих і будівельних робіт та провадження планової діяльності, з метою аналізу впливу цих робіт на стан атмосферного повітря. 

Проведення оцінки очікувальних викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря включає в себе такі 5 критеріїв:

  1. Характеристику об’єкта планової діяльності як джерела забруднення атмосферного повітря, шляхом визначення основних параметрів можливих джерел викидів.
  2. Встановлення переліку забруднюючих речовин, що надходитимуть в атмосферне повітря від кожного джерела викиду із зазначенням класу небезпечності та ГДК речовини.
  3. Провести розрахунок потенційних обсягів викидів забруднюючих речовин від виробничих і технологічних процесів, технологічного обладнання тощо.
  4. Провести розрахунок розсіювання забруднюючих речовин з урахуванням фонових концентрацій.
  5. Встановлення перевищення/не перевищення максимальними приземними концентраціями забруднюючих речовин санітарно-гігієнічного нормативу (1 ГДК) на межі СЗЗ та житлової забудови.

Наступним етапом буде опис виправданих альтернатив планової діяльності, основних причин обрання запропонованого варіанта з урахуванням екологічних наслідків, що передбачає порівняльну характеристику впливу на атмосферне повітря альтернативного сценарію планової діяльності об’єкту з обраним варіантом (необхідно вказати та довести переваги обраного варіанту запланованої діяльності, причини та наслідки).

Також важливим етапом буде опис поточного стану атмосферного повітря (базовий сценарій) та опис його ймовірної зміни без провадження планової діяльності. Тобто необхідно проаналізувати дані про поточних стан атмосферного повітря на території розміщення об’єкту планової діяльності, а саме: величини фонових концентрацій забруднюючих речовин, динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел у області по окремих населених пунктах, динаміка обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за останні 3 роки; викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря за видами економічної діяльності; основні показники охорони атмосферного повітря.

Після сформування планової діяльності необхідно передбачити заходи, спрямовані на запобігання, відвернення, уникнення, зменшення, усунення значного негативного впливу на атмосферне повітря. У тому числі компенсаційних заходів (заходи щодо охорони атмосферного повітря, заходи щодо охорони атмосферного повітря при несприятливих метеорологічних умовах, комплексні заходи щодо забезпечення стану навколишнього середовища: ресурсозберігаючі, захисні, відновлювальні, компенсаційні заходи).

А також запропонувати заходи реагування при виникненні аварійних забруднень атмосферного повітря (на підприємстві повинен бути розроблений та погоджених із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізацію державної політики в сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки «План локалізації і ліквідації аварійних ситуацій та аварій», що має містити інформацію про перелік необхідних технічних засобів, знешкоджуючих реагентів, способів збору і знешкодження забруднюючих речовин).

Згідно з Наказом МОЗ України №173 від 19.06.96 «Про затвердження Держаних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», заходи по охороні атмосферного повітря повинні забезпечування дотримання ГДК (або ОБРВ) забруднюючих речовин у повітрі сельбищних територій і 0,8 ГДК у місцях масового відпочинку населення з урахуванням комбінованої дії речовини або продуктів їх трансформації в атмосфері відповідно до переліку ГДК, затвердженого у встановленому порядку.

Визначення видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря із стаціонарних джерел, видів і ступенів впливу на його стан фізичних та біологічних факторів здійснюється шляхом проведення безпосередніх інструментальних вимірювань, розрахунків з використанням показників емісії (питомих викидів), які затверджуються Міндовкіллям. Показники емісії (питомі викиди) забруднюючих речовин а атмосферне повітря від виробничих процесів підприємства розраховуються відповідно до Збірнику показників емісії (питомих викидів) забруднюючих речовин в атмосферне повітря різними виробництвами (у 3-х томах, Донецьк, 2004р.).

При визначенні питомих викидів використовуються дані прямих інструментальних вимірювань, а також дані матеріальних балансів. Розрахунки питомих викидів виконуються на основі «Типової методики визначення питомих викидів від основних виробництв по галузях промисловості, яка затверджена в Мінприроди України 25.12.2000р. Оформлення звіту відбувається за типовою Формою надання показників емісії промислових виробництв. Використання показників емісії при інвентаризації дозволяє оцінити валові (т/рік) та середньостатистичні (кг/голину) викиди розрахунковим методом на основі найбільш зручних еколого-технічних характеристик процесів.

Від час оцінки впливу підготовчих та будівельних робіт необхідно обов’язково користуватися будівельними нормами та правилами, які актуальні і чинні на сьогоднішній день. Також необхідно враховувати правила та норми саме для вашої галузі виробництва.

У відповідності до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» джерела забруднюючих речовин в атмосферу поділяються на стаціонарні, тимчасово стаціонарні та пересувні. Чим точніше відбується класифікація джерела забруднення, тим точніше і якісніше будуть проходити розрахунки викидів в атмосферне повітря. Джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферу при проведенні підготовчих робіт та при експлуатації кар’єру умовно можна віднести до джерел нерегулярного забруднення атмосфери (залпові, технологічно-залпові) – викид в атмосферу забруднюючої речовини проводиться через нерівномірні проміжки часу. Характерною особливістю технологічно-залпових викидів є мала часова продовжуваність викидів, відсутність закономірності часу та тривалості роботи.

Опис поточного стану атмосферного повітря (базовий сценарій) та опис його ймовірної зміни без провадження планової діяльності включає аналіз даних про поточний стан атмосферного повітря на території розміщення об’єкту планової діяльності, а саме:

  • Величин фонових концентрацій забруднюючих речовин,
  • Динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел у області по окремих населених пунктах (тис. т),
  • Динаміка обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за останні 3 роки,
  • Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря за видами економічної діяльності,
  • Основні показники охорони атмосферного повітря, тощо.

Основними показниками, що характеризують стан повітряного середовища, є фонові концентрації забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Фонові концентрації дозволяють судити про ступінь впливів викидів забруднюючих речовин від стаціонарних і нестаціонарних джерел на приземні шари атмосферного повітря в житлових масивах. Для опису поточного санітарно-екологічного стану (базовий сценарій) атмосферного повітря в районі розміщення об’єкта планової діяльності необхідно отримати величини фонових концентрацій забруднюючих речовин у вигляді

Довідки.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!