Новини

Повернутися до переліку новин

Як подолати екорейдерство та екоманіпуляції і не втратити бізнес?

Трапляються випадки, коли населення, громадські організації та уповноважені органи об’єднують зусилля, щоб зупинити серйозне забруднення елементів довкілля певним підприємством. Проте інколи грань настільки тонка, що насправді такі дії виявляються екологічним рейдерством та маніпуляціями для досягнення не зовсім іншої не такої благородної мети.

Насправді, зараз вже навіть виділяють критерії, за якими можна визначити чи дії направлені на захист довкілля, чи це екорейдерство. Найголовнішим таким критерієм можна назвати мету таких дій. Тобто такі активісти зазвичай прагнуть отримати лише грошову компенсацію чи таким способом позбутися конкурента, а довкілля для них лише спосіб досягнення мети.

При цьому такі активісти зазвичай вишукують будь-який негативний вплив, навіть якщо він у межах дозволеного чи практично не значний. Бували навіть випадки, коли такі активісти оперували фейковою інформацією, прикріплюючи її фото з інтернету. Знайшовши хоч щось чи зібравши достатньо фейкової інформації, такі активісти не гребують жодними методами на шляху до своєї мети. Вони можуть підключити до боротьби будь-який уповноважений орган, ЗМІ, лідерів думок, блогерів, місцеве населення та інших, при цьому все більше збільшуючи масштаби. Якщо підприємство регулярно перевіряють більше, ніж інших, та весь час знаходять дрібні порушення для штрафів – це вірний признак екорейдерства.

У випадку, коли активісти повністю знехтували етичним використанням юридичних інструментів для забезпечення прав громадян на безпечне навколишнє середовище, то можливо вважати, що екологію в цьому випадку використовують, як інструмент впливу на бізнес або на політичного конкурента.

Сьогодні екологічне рейдерство - одна з серйозних загроз економічній безпеці вітчизняних підприємств серед тих, які відносять до погроз зовнішнього тиску. Недружнє поглинання, інакше кажучи, захоплення підприємства, пов'язане з бажанням сторонніх осіб володіти власністю, яка успішно функціонує і забезпечує стабільний прибуток. Загалом, під недружнім поглинанням розуміють встановлення тотального контролю над підприємством як в юридичному, так і в фізичному плані, незважаючи на бажання власника, використовуючи при цьому тему екології.

Щоб протидіяти механізмам екорейдерству, потрібно забезпечити реальну незалежність суддів, вирішити проблеми конфлікту інтересів у діяльності державних службовців. Також варто поліпшити систему корпоративного управління, підвищити прозорість і відкритість діяльності підприємства, поліпшити професіоналізм менеджерів природоохоронної діяльності. Також не менш важливіша необхідність проводити аудиторські перевірки, щоб знати, наскільки документація компанії відповідає вимогам природоохоронного законодавства.

Підприємствам рекомендується вести на постійній основі моніторинг інформаційного поля, оскільки в рамках такого можуть міститися відомості про потенційне екологічне рейдерство. В разі ризику стати об'єктом рейдерської діяльності підприємства повинні оперативно реагувати на диференційовані ознаки, які вказують на можливість рейдерства. Такою ознакою може стати досить часті скарги від місцевих жителів без екологічної освіти, які надають не зовсім правдиву інформацію.

Також явною ознакою підготовки екологічного рейдерства може виступати доволі часте проведення позапланових перевірок співробітниками правоохоронних структур та уповноваженими органами. Найчастіше такі дії спрямовані на відволікання уваги управлінських структур фірми від дій щодо рейдерства.

Такі складні питання обговорюємо на Всеукраїнській платформй партнерства і діалогу для зеленої економіки. Серед інших питань:

  • Об’єктивна оцінка реформ сфери охорони довкілля
  • Огляд правозастосовчої практики та повнота відповідальності
  • Розгляд джерел фінансування екологічних проектів
  • Обмін кращими практиками і кейсами
  • Підвищення кваліфікації всіх учасників платформи 

Запрошуємо долучитися до VII Всеукраїнського ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМУ «Зелена економіка: як досягти балансу» 29-31 липня у місті Одеса

ВАЖЛИВО! Спеціальні умови уасті за програмою лояльності для передплатників журналу «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА» та постійних учасників заходів ПАЕУ

Квиток «Учасник»: 3000 5500 грн (участь, сертифікат учасника форуму, кава-брейки, екскурсія)
Квиток «Профі»: 3500 7000 (участь, презентаційні та довідкові матеріали, друкований журнал «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА», сертифікат учасника форуму та документ про підвищення кваліфікації, кава-брейки, екскурсія)

ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМ також відбудеться: 

9-10 вересня у м. Дніпро
7-8 жовтня у м. Полтава
28-29 жовтня у м. Львів


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!