Новини

Повернутися до переліку новин

Як потрібно розраховувати та платити екоподаток за І квартал 2022 року?

Як потрібно розраховувати та платити екоподаток за І квартал 2022 року? Як розраховувати екологічний податок за 1 квартал, якщо підприємство не працюємо з початку війни ( з 24 лютого)?

Загальні вимоги нарахування екологічного податку регламентовані Податковим кодексом України (надалі – ПКУ) .

Зокрема, за ст. 242 ПКУ базою оподаткування є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Також, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до перехідних положень ПКУ.

Передбачено, що тимчасово, за 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації ( п.69.16).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України. На даний час вказаний перелік не затверджено.

Враховуючи викладене, якщо територія Вашого підприємства потенційно не підпадає під територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, екологічний податок сплачується за фактичними обсягами та видами забруднюючих речовин, які викидалися в атмосферне повітря стаціонарними джерелами протягом І кварталу 2022 року.

Якщо ж територія Вашого підприємства підпадає під території, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, за відсутності затвердженого переліку КМУ, пропоную звернутися до територіального органу ДПС щодо з’ясування питання необхідності сплати екологічного податку.

Як визначити кількість викидів СО2 для нарахування екологічного податку:

  • за питомими показниками, зазначеними в звітах з інвентаризації;
  • або за Методичними рекомендаціями з оцінки викидів парникових газів за видами діяльності установок, затвердженими наказом Міндовкілля № 671 від 13.10.2021

ДПС в податкових консультаціях звертає увагу, що з метою встановлення суб’єктом господарювання обсягу викидів двоокису вуглецю, такому суб’єкту необхідно вжити заходів із виконання інвентаризації обсягу таких викидів у порядку встановленому законодавством.

Загальні принципи інвентаризації врегульовані Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 № 7, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15.03.1995 за № 61/597.

  • ДПС звертає увагу, що Інструкцією встановлено, що інвентаризація викидів забруднюючих речовин, які не визначені за безпосередніми інструментальними вимірам, наприклад, двоокису вуглецю, виконується за матеріалами технологічного регламенту або розрахунковим методом.

Порядок виконання інвентаризації викидів забруднюючих речовин енергетичними установками, у тому числі двоокису вуглецю, у разі використання різних видів палив розрахунковим методом, визначений Галузевим Керівним Документом «ГКД 34.02.305-2002 Викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря від енергетичних установок. Методика визначення», затвердженим наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.06.2002 № 359.

Більше запитань-відповідей  в матеріалі «Робота еколога в умовах воєнного часу: експерт на зв’язку».

Матеріал є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2022


Передплачуйте Живий журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за зниженою ціною!

Та користуйтеся виданням і отримуйте професійну підтримку в будь-якій точці України!

  • ЖИВИЙ ЖУРНАЛ — це електронна версія видання із додатковими сервісами та інструментами. Доступний у режимі 24/7 у смартфоні, планшеті чи комп’ютері.

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!