Новини

Повернутися до переліку новин

Як працювати із методичними рекомендаціями для розробників звітів ОВД?

15 березня 2021 року Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України затверджено Загальні методичні рекомендації щодо змісту та порядку складання звітів з оцінки впливу на довкілля, які формально у юридичній площині ні для суб’єктів господарювання, ні для розробників не мають загальнообов’язкового значення.

Водночас територіальні органи сприймають цю методику як обов’язкову. Тому при розробці звіту варто враховувати методичні рекомендації у звіті та за можливості оцінювати впливи за тими критеріями, які вказані в методичних рекомендаціях. Якщо немає можливості оцінити вплив або ці критерії не стосуються цього виду діяльності, то про це необхідно зазначити у звіті з посиланням на методику та аргументувати, чому побажання і рекомендації не були враховані.

Це необхідно зробити, адже ті питання, які рекомендуються для оцінки та не були досліджені чи описані у звіті, проявляться у висновку, згідно якого зобов’яжуть суб’єкта господарювання виконати ці дослідження на етапі планування, будівництва чи на етапі післяпроєктного моніторингу.

Під час формування звіту та повідомлення перше, на що слід звернути увагу – це опис місця планованої діяльності. Від того, наскільки у звіті це буде детально прописано, будуть залежати подальші дії, зокрема, оцінка діяльності в післяпроєктному моніторингу. Основна частина зауважень від природоохоронних громадських організацій стосується чіткого відображення на різних картографічних матеріалах місцезнаходження планованої діяльності.

Карта-схема території планованої діяльності мусить містити ситуаційний план розташування підприємства, будівель або споруд; генеральний план з нанесеними на ньому будівлями і спорудами, інженерними і транспортними мережами; джерела ймовірного впливу на довкілля, в тому числі й ті, які будуть збудовані. Також рекомендується зображати оточення плановані діяльності у радіусі не менше 2 км від межі території планованої діяльності.

Поточний стан довкілля оцінюється за результатами прямих лабораторних досліджень, а також враховуються вихідні дані, надані відповідними державними органами в частині кліматичних характеристик та фонового стану атмосферного повітря. Крім цього, необхідно отримати дані від комунальних закладів, які належать до МОЗ України, щодо поточного стану захворюваності населення. Бажано відображати дані в динаміці у розрізі району.

В поточному стані атмосферного повітря необхідно вказати фонові концентрації забруднюючих речовин на території у зоні впливу об’єкта та порівняти їх зі встановленими нормативами якості, а також дані державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря у найближчих пунктах спостережень у зоні впливу.

Поточний стан поверхневих вод оцінюється з урахуванням лабораторних досліджень та інформації, отриманої від офіційних джерел територіальних органів Держводагентства. У разі зміни гідроморфологічних показників водного об’єкта, в тому числі появи перешкод у руслі, зміни характеристик водного режиму, морфології русла, берегів чи запливи, необхідно дослідити частину масиву поверхневих вод, яка зазнає прямого і непрямого впливу таких змін.

Опис поточного стану підземних вод включає в себе опис водоносного горизонту, з якого здійснюється забір води або до якого повертаються супутньо-пластові води нафтогазових родовищ або скидаються зворотні води. А також включається опис ґрунтових та інших підземних вод, що зазнають прямого впливу.

В опис поточного стану земельних ресурсів необхідно включити інформацію про санітарно-захисну зону, суміжні ділянки, додаткові земельні ділянки, які будуть використовуватися, в тому числі й під’їзні та технологічні шляхи. Також важливо оцінити категорію земель та чи буде діяльність відповідати цільовому призначенню цих земель, з’ясувати чи є обмеження у використанні, в тому числі й суміжних земель.

Кожна альтернатива мусить бути оцінена на допустимість, доцільність та ефективність. Також потрібно оцінити переваги і недоліки за технічно-економічними показниками, екологічною безпекою та обсягами споживання природних ресурсів на одиницю продукції. Кожна альтернатива мусить бути реальною та мати зв’язок з конкретним проєктом та об’єктом.

Більше важливих питань під час сертифікації відповідності виконавців звіту з ОВД.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!