Новини

Повернутися до переліку новин

Як правильно обчислити податок за видобуток води з підземного джерела?

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

Запитання:

Як правильно обчислити податок за видобуток води з підземного джерела? Чи враховуються при розрахунку податкової бази технологічні втрати та витрати води при водопідготовці, а також втрати води і невраховані витрати в системі водопостачання міста? Яку ставку податку правильно застосовувати для даних об’єктів води?

Відповідь:

Відповідно до п.255.1 ст. 255 Податкового кодексу платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі — Рентна плата) є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Згідно з п. 255.3 ст. 255 Податкового кодексу об’єктом оподаткування Рентною платою є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Відповідно до п. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу Рентна плата обчислюється залежно від фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Ставки рентної встановлюються для різних басейнів річок (ст. 255.5.1 ПКУ).

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 9

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!