Новини

Повернутися до переліку новин

Як скласти ЕКОЛОГІЧНИЙ ПАСПОРТ МІСТА?

Функціонування міста спричиняє постійний тиск на урбоекосистему, потребує надмірного споживання природних ресурсів, позначається на кліматотвірних процесах. В екологічному аспекті місто є складною багатофункціональною системою, оптимальний розвиток якої залежить від зважених рішень міської влади, узгоджених із громадою міста. Екологічні інтереси сьогодні є рівнозначними інтересам соціальним й економічним. Тому запорукою високої якості життя в місті є його збалансований (еколого-соціально-економічний) розвиток.

Експерти та консультанти Проекту ПРОМІС спільно з Асоціацією міст України в рамках допомого містам партнерам розробили Екологічний паспорт міста Кременчук. На його базі було прийнято рішення підготувати Практичний посібник для посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування «Методичні рекомендації: Екологічний паспорт міста».

Екологічний паспорт міста — це аналітично-довідкове видання, у якому наведено статистичні й узагальнені дані про стан довкілля:

  • атмосферне повітря
  • водні та земельні ресурси
  • поводження з відходами
  • надра
  • зелене господарство
  • природно-заповідний фонд.

У ньому визначено найважливіші екологічні проблеми міста, які потребують вирішення. З екопаспорта можна отримати інформацію щодо системи екологічного управління міста, міжнародної співпраці у сфері охорони довкілля, переліку природоохоронних заходів, які було здійснено в поточному та минулому роках, а також участі громадськості в екологічному управлінні.

Для представників органів влади, керівників підприємств, установ і організацій екопаспорт дасть змогу оцінити правильність ухвалених управлінських рішень, допоможе формувати на рівні міста адекватну викликам часу екологічну політику, ефективно впроваджувати належну стратегію подальшої господарської діяльності з урахуванням природоохоронних вимог.

Для містян і представників громадських організацій екопаспорт дасть можливість відстежувати стан і тенденції зміни параметрів довкілля в місті, здійснювати громадський контроль за екологічною політикою, брати участь у природоохоронних заходах і впроваджувати громадські екологічні ініціативи, що має сприяти поліпшенню якості життя в місті.

Екологічний паспорт також сприятиме впровадженню європейських підходів до екологічної політики, у тому числі до екологічної оцінки.

Зокрема, це пов’язано з реалізацією законів України «Про оцінку впливу на довкілля» (від 23.05.2017 № 2059-VIII) і «Про стратегічну екологічну оцінку» (від 20.03.2018 № 2354-VIII) та необхідністю впровадження відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Директиви 2011/92/ЄС про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище та Директиви 2001/42/ЄC про оцінку впливу окремих планів та програм на навколишнє середовище.

Коли ви почнете підготовку екологічного паспорта міста, рекомендуємо брати за основу (або використовувати) такий зміст…

Увага! Стаття публікується частково! Повний текст – у №7, 2020 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Статтю готують:

  • Олександр Ігнатенко, старший експерт проекту «Партнерство для розвитку міст», професор кафедри економічної політики та врядування НАДУ,  доктор наук з держуправління, к.е.н.
  • Геннадій Марушевський, консультант із питань охорони довкілля Проекту «Партнерство для розвитку міст», кандидат філософських наук
  • Ольга Рябуха, консультант Асоціації міст України з питань охорони навколишнього середовища

Стаття роз’яснить:

  • Призначення екологічного паспорта міста
  • Про об’єкти та суб’єкти документа
  • Яка структура екологічного паспорта
  • 21 головна складова екопаспорта 

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!