Новини

Повернутися до переліку новин

Як уникнути розповсюджених помилок в звіті з ОВД

Багато підприємств залучають сторонні організації для виконання звіту з ОВД, проте кожне з них має брати участь в обговоренні і бути присутнім на громадському слуханні. Тобто кожне підприємство, як правило, має розуміння про стан справ з екологічною обстановкою щодо планованої діяльності. Звіт з ОВД доводиться, як кажуть, «захищати» перед громадськістю. І тут помилок не уникнути; назву найбільш розповсюджені з них:

Помилка: Необхідно:
Пообіцяти громадськості компенсувати екологічні збитки від планованої діяльності і не виконати нічого після отримання висновку, посилаючись на відсутність фінансування. Зазначати в протоколі вимоги громадськості та звіт про їх виконання щодо уникнення подальшого перешкоджання діяльності чи припинення її взагалі.
Подавати старі й неправдиві дані щодо стану довкілля. Більш детально подавати показники довкілля і прораховувати всі впливи внаслідок планованої діяльності. Адже, якщо чогось не враховано, наприклад, стихійні лиха не передбачено, то це може призвести до анулювання висновку з ОВД і припинення планованої діяльності.
Подавати ОВД, коли ще не розроблено проєкт планованої діяльності, і немає чітких характеристик, які можуть змінюватись в процесі планованої діяльності, з метою повторного громадського обговорення чи проходженні процедури по новому. Отримати достовірні дані про величини та масштаб такого впливу, такі як площа території та чисельність населення, які можуть зазнати впливу, характер (у тому числі – транскордонний), інтенсивність і складність, ймовірність, очікуваний початок, тривалість, частота і невідворотність впливу (включаючи прямий і будь-який опосередкований, побічний, кумулятивний, транскордонний, короткостроковий, середньостроковий, та довгостроковий, постійний і тимчасовий, позитивний і негативний впливи), передбачені заходи, спрямовані на збереження довкілля.

На підставі усього цього відповідач має зробити висновок про допустимість або недопустимість планованої діяльності.

Більшість відмов щодо ОВД відбувається саме з причин порушення природоохоронного законодавства. Тому пропонується залучати юристів до охорони довкілля. А саме варто дати переглянути звіт з ОВД особі з юридичною освітою з метою відповідності його законам України. При написанні звіту з ОВД рекомендовано керуватись положеннями та законами у сфері охорони та збереження довкілля.

Більшість відмов щодо ОВД відбувається через порушення природоохоронного законодавства

Також можуть виникнути структурні помилки чи помилки проєктування. Тобто варто залучити фахівців-інженерів та перевірити звіт до його подання в Департамент екології та природних ресурсів з метою уникнення додаткової оцінки впливу на довкілля на стадії проєктування.

Помилки в поданні інформації. Найчастіше копіювання з чужих звітів. Є приклади судових рішень, де кожне слово звіту з ОВД трактується і перевіряється.

Не подання альтернативних варіантів планованої діяльності через дорожнечу.

Короткі поради виконавцям та представникам громадськості:

не відхиляти пропозиції та зауваження громадськості необґрунтовано.

не порушувати процедуру оцінки впливу на довкілля, щоб це не привело до прийняття незаконного оскаржуваного висновку.

не порушувати закону щодо проведення громадських слухань.

не подавати у звіті з ОВД та висновку інформацію, яка не стосується планованої діяльності, а також недостовірну інформацію.

Недостатньо зробити багато досліджень; потрібно прорахувати впливи і відповідно до цих впливів прописати заходи.

Зверніть увагу! Оскільки «безпідставне та необґрунтоване неврахування чи неналежне врахування» в подальшому може бути підставою для скасування висновку в судовому порядку. Будь-яка фізична особа може оскаржити висновок на тій підставі, що її зауваження не було враховано.

Серед основних причин відмови у наданні висновку є такі помилки чи неточності у Звіті….- більше в статті з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №3, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!