Новини

Повернутися до переліку новин

Як успішно реалізувати екологічний аудит

Екологічний аудит в Україні проводиться з метою забезпечення, додержання законодавства про охорону навколишнього природного середовища в процесі господарської та іншої діяльності. Як реалізувати успішний екологічний аудит відповідно до вимог системи екологічного менеджменту та положень міжнародних стандартів ISO 14001:2015 та ISO 19011:2018, — розбираємо на прикладі.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (далі — також Компанія) з 2015 року активно співпрацює із різними Міжнародними фінансовими організаціями (МФО), у тому числі із Європейським банком реконструкції та розвитку (далі — ЄБРР, або Банк) та МБРР (Світовий банк).

Міжнародні партнери для співпраці ставлять певні вимоги, у т. ч. у сфері охорони довкілля. Так відповідно до Кредитної угоди між ЄБРР та Компанією, а також кредитної угоди під гарантії МБРР від 30.12.2018 р. Компанія взяла на себе зобов’язання щодо виконання Плану екологічних та соціальних заходів, передбачених цими угодами та Плану охорони навколишнього природного середовища та соціальних заходів (далі — План дій). 

Згідно з Планом у Компанії та підприємствах Групи «Нафтогаз» необхідно було впровадити процедури, практики та стандарти діяльності, які б відповідали Екологічній та соціальній політиці ЄБРР, а саме: 

  • оцінка та менеджмент екологічних і соціальних впливів;
  • ефективність використання ресурсів, попередження і контроль забруднення довкілля;
  • оприлюднення інформації та залучення зацікавлених осіб.

У рамках реалізації Плану Компанія взяла на себе такі зобов’язання:

запровадження найкращих галузевих практик

встановлення відповідних ключових показників діяльності, процедур контролю та моніторингу

затвердження та використання на корпоративному та оперативному рівнях покращеної системи екологічного менеджменту, згідно з ДСТУ ISO 14001 запровадження Компанією кращих міжнародних практик (КМП) нафтогазової галузі

впровадження процедур оцінки найкращих доступних технологій (далі — НДТ) при реалізації проєктів

впровадження процедури екологічного аудиту відповідно до міжнародних стандартів

У 2015 році в Компанії був чинний стандарт СОУ 74.3-20077720-036:2010 «Захист довкілля. Екологічний аудит об’єктів «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». Основні положення», який не відповідав вимогам часу, у зв’язку зі змінами чинного законодавства. Були встановленні нові, більш прогресивні положення стандартів, спрямованих на впровадження та підтримку:

  • комплексного підходу до регулювання та контролю виробничих процесів з метою забезпечення високого рівня захисту довкілля на всіх етапах життєвого циклу: проєктування — будівництво — експлуатація — консервація — виведення з експлуатації — ліквідація;
  • пріоритетності принципу запобігання забрудненню навколишнього середовища, у т. ч. НДТ;
  • безперервного та результативного процесу покращення екологічних показників діяльності;
  • адекватної програми та процедур екологічних аудитів та корпоративних аудитів в рамках системи екологічного менеджменту;
  • заходів, спрямованих на зменшення економічних, екологічних та соціальних ризиків і запобігання можливим надзвичайним ситуаціям;
  • механізму, що гарантує постійно діючу систему аналізу та оцінки вищим керівництвом Компанії/ підприємств Групи «Нафтогаз» екологічної результативності з метою прийняття своєчасних та адекватних управлінських рішень.

Враховуючи наведене вище нами, було прийнято рішення про доцільність розробки абсолютного нового стандарту, який повинен врахувати вимоги Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, зокрема Додатка ХХХ до неї; законодавства України, яке зазнало значних змін; законодавство ЄС про промислові викиди та довідники ЄС із НДТ; міжнародних екологічних та пов’язаних із ними стандартів ISO, доречних міжнародних стандартів фінансового аудиту та стандартів практики корпоративного аудиту; вимоги Кредитної угоди з ЄБРР від 25.10.2015 р. та інших міжнародних фінансових установ; рекомендації найкращих міжнародних галузевих практик нафтогазового комплексу; стандартів міжнародної нефінансової звітності з екологічних питань.

На виконання поставлених завдань, у грудні 2017 року наказом по Компанії було впроваджено новий стандарт СОУ 71.2-20077720-079:2017 «Захист довкілля. Аудит екологічних аспектів діяльності в Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України». Основні положення»

Стандарт розкриває класифікацію видів аудиту екологічних аспектів, що відповідає міжнародній практиці екологічного аудиту та чинному законодавству України. В стандарті містяться основні принципи здійснення аудиту екологічних аспектів, суб’єкти, завдання, критерії аудиту, межі та обсяги для різних видів та форм аудитів екологічних аспектів.
Стандарт запроваджує систему планування регулярних аудитів, які, своєю чергою, за сферою охоплення можуть бути загальними (комплексними) або спеціальними. Також передбачає здійснення аудитів на вимогу (ad hoc), які за своєю метою можуть бути особливими або обов’язковими (обов’язковість проведення яких встановлена законодавством).
Запроваджується деталізована класифікація видів аудиту екологічних аспектів, яка відповідає міжнародній практиці екологічного аудиту та чинному законодавству України. Метою класифікації є подальше визначення особливостей того чи іншого виду аудиту екологічних аспектів. 

Метою цього стандарту також було завдання розширити поняття екологічного аудиту, який визначений Законом України «Про екологічний аудит» та розширити коло осіб, які можуть проводити екологічні аудити на корпоративному рівні, фахівцями-екологами, які сертифіковані як аудитори системи екологічного менеджменту відповідно до вимог і положень міжнародних стандартів ISO 14001:2015 та ISO 19011:2018.

Згідно із цим стандартом види аудиту екологічних аспектів за юридичною формою поділяють на законодавчо врегульовані екологічні аудити та корпоративні аудити…

Увага! Стаття публікується частково! 

Повна версія в статті Вадима Дмитрика, начальника відділу екологічної та радіаційної безпеки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №3, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!