Новини

Повернутися до переліку новин

Як утилізувати відпрацьовані шини без порушень?

Перелік нормативних документів, що регламентують поводження з шинами відпрацьованими (код відходу 6000.2.9.03), зазначено в таблиці.

№ з/п

Назва документа

1

Закон України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР (зі змінами та доповненнями)

2

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання збирання, заготівлі та утилізації зношених шин» від 27.07.2011 № 1136 (далі — Постанова № 1136)

 Нині поводження з відпрацьованими шинами регламентовано Законом України «Про відходи». Зокрема у пп. д, є ст. 17 зазначеного Закону передбачено такі обов’язки суб’єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами:

  • забезпечувати повне збирання, належне зберігання та недопущення знищення і псування відходів, для утилізації яких в Україні є відповідна технологія, що відповідає вимогам екологічної безпеки;
  • здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації.

Якщо відпрацьовані шини обліковують на підприємстві як відходи, необхідно передати їх на утилізацію спеціалізованому підприємству.

Спеціальним документом щодо утилізації зношених (відпрацьованих) шин є Постанова № 1136. У п. 2 установлено, що підприємства, установи та організації, які виробляють та/або імпортують шини для транспортних засобів за кодами товарних категорій 4011, 4012, 4013 ( 2371б-14 ) (разом із усіма підкатегоріями) згідно з УКТЗЕД, унаслідок використання яких відбувається утворення зношених шин, зобов’язані самостійно відповідно до законодавства забезпечити подальше збирання, заготівлю й утилізацію зношених шин або укласти договори про виконання робіт з організації збирання, заготівлі й утилізації зношених шин.

Тобто, постановою передбачено розширену відповідальність виробника, яку нині декларують як необхідний принцип поводження з відходами. Але, на жаль, на практиці зазначений принцип не працює, і виробник чи імпортер, який продає шини, у договорах купівлі-продажу шин не передбачає зобов’язання для себе щодо їх утилізації…

Як уникнути колізійних питань? Читайте у повному форматі спецвипуску журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №8, 2022.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!