Новини

Повернутися до переліку новин

Як відходи облікувати у журналі за формою 1-ВТ, а також вказувати їх кількість у річному Звіті?

На підприємстві вторинна сировина: макулатура, металобрухт, склобій, деревна тирса, обрізки тирсоплити,  згідно бухгалтерського обліку  належать до активів, тобто мають встановлену вартість і їх продають іншим фізичним і юридичним особам. Чи потрібно вторинну сировину, таку як макулатура, металобрухт, склобій, деревна тирса, обрізки тирсоплити, облікувати у журналі за формою 1-ВТ, а також вказувати їх кількість у річному Звіті  про утворення та поводження з відходами?

Відповідь: Неузгодженість екологічного законодавства та економічного (бухгалтерський облік) породжують подібні запитання. Часто підприємства при кваліфікації відходів допускаються численних помилок через вказану неузгодженість. Посадовим особам підприємств слід мати на увазі, що відходи є економічною категорією і при правильному поводженні з ними можна отримати економічну вигоду. Виключення становлять лише небезпечні відходи, які повинні передаватися спеціалізованим підприємствам які мають відповідну ліцензію на операції видалення (D1-D13) чи утилізації (R1-R13) згідно Базельській конвенції. Послуги за операції з подібними небезпечними відходами оплачує підприємство, утворювач відходів. Небезпечні відходи підлягають списанню і обліковуються лише за кількістю.

До операцій утилізації згідно Базельській конвенції відноситься: використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

До операцій видалення згідно Базельській конвенції відноситься: здійснення операцій з відходами, що не призводить до їх утилізації.

З точки зору використання в господарській діяльності відходи поділяють на такі види:

  • Зворотні відходи — це залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів та інших видів матеріальних цінностей, що утворилися у процесі виробництва продукції (робіт, послуг), втратили повністю або частково споживчі властивості початкового матеріалу (хімічні та фізичні) і через це використовуються з підвищеними витратами (зниженням виходу продукції) або зовсім не використовуються за прямим призначенням.
  • Безповоротні відходи — це ті відходи, реалізація та/або використання яких у виробничому процесі не передбачається. Вони не потрібні підприємству, і від них потрібно позбавитися (утилізувати, знищити, передати спецпідприємству на переробку згідно з вимогами законодавства).

Якщо зворотні відходи передають з одного цеху в інший як повноцінний матеріал, то їх вартість визначають за первісною вартістю вихідного матеріалу і далі обліковують як сировину і матеріали.

Безповоротні відходи. Відходи, які підприємство не збирається реалізовувати та/або використовувати у виробничому процесі, не визнають активом і відповідно не оцінюють.

В той же час, згідно розділу 2 п.2.12 Інструкції щодо заповнення типової форми  первинної облікової документації № 1-ВТ  «Облік відходів та пакувальних  матеріалів і тари», затвердженої Наказом Мінприроди України від 07.07.2008  № 342 при заповненні графи 11 вказується фірма, яка займається збиранням  та  заготівлею  відходів  як вторинної сировини (переробкою та утилізацією упаковки).

Коментар експерта: Тому, згідно бухобліку, макулатура, металобрухт, склобій, деревна тирса є вторинною сировиною, визнається активом підприємства та підлягає подальшій реалізації на сторону. В такому разі актив не відображається в формі 1-ВТ та 1-відходи (річна).

Якщо при виготовленні тирсоплити використовуються хімічні реагенти, відходи тирсоплити є небезпечними і підлягають екологічному обліку та відображається в формі 1-ВТ та 1-відходи (річна).

Більше цікавих питань-відповідей – щомісяця в е-журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» - https://e.ecolog-ua.com

 

Рекомендуємо придбати тематичний випуск «Відходи на підприємстві-2022: вимоги, відповідальність, практика» - https://e.ecolog-ua.com/ekolohiya-pidpryyemstva-2022-8

 

 

Увага! Якщо у Вас є персональні питання до експерта з екологічності на підприємстві, зверніться до сервісу ШДЕ - https://ecolog-ua.com/consultation

 ШВИДКА ДОПОМОГА ЕКОЛОГУ (ШДЕ) — СЕРВІС КОНСУЛЬТАЦІЙ ВІД ЕКСПЕРТІВ ПРОФЕСІЙНОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІВ УКРАЇНИ (ПАЕУ).

Ставте свої робочі запитання провідним експертам з промислової екології та отримуйте відповіді протягом 3 робочих днів!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!