Новини

Повернутися до переліку новин

Як визначити забруднення ґрунту, якщо ГДК не встановлені?

Під час організації та проведення післяпроєктного моніторингу ОВД у менеджерів природоохоронної діяльності виникають болючі запитання.

Як визначити забруднення ґрунту, якщо ГДК не встановлені?
Чи правомірно у такому випадку буде прирівнювання концентрацій забруднюючих речовин до «фонових концентрацій»?
Чи буде вважатися ґрунт забрудненим, якщо концентрація забруднюючих речовин перевищує «фонові концентрації»?

Відповіді на ці запитання надані віцепрезидентом ПАЕУ Людмилою Хоміч під час курсу дистанційного навчання «ПІСЛЯПРОЄКТНИЙ МОНІТОРИНГ: основи організації та проведення»

ГДК хімічних речовин у ґрунті були затверджені 30.10.1980 N 2264-80.

Розпорядженням КМУ від 20 січня 2016 р. № 94-р «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства» визнано такими, що втратили чинність, та не застосовуються на території України акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади Української РСР, в тому числі їх посадовими особами, якими затверджено санітарні, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні, санітарно-епідеміологічні, протиепідемічні, гігієнічні правила і норми, державні санітарно-епідеміологічні нормативи та санітарні регламенти.

На сьогодні ГДК для ґрунту відсутні.

Проте, слід звернути увагу на приписи постанови Верховної Ради України від 12.09.1991 №1545-XII, відповідно до якої, у зв`язку з постановою Верховної Ради України від 24.08.1991 «Про проголошення незалежності України» та прийняттям Акта проголошення незалежності України Верховна Рада України постановляє: встановити, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

При цьому, застосування вищезгаданого акта законодавства Союзу РСР для цілей виконання вимог законодавства про охорону ґрунтів не суперечить Конституції і законам України.

Тобто, враховуючи неврегульованість питання щодо затвердження ГДК для ґрунту законодавством України, підприємство може застосовувати ГДК хімічних речовин у ґрунті, що були затверджені 30.10.1980 N 2264-80, бо це не суперечить Конституції і законам України.

Також, підприємство маже звернутися до суб’єктів, які здійснюють державний моніторинг ґрунтів (Положення про моніторинг ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, р.4), з запитом щодо ГДК у ґрунті для відповідної місцевості, виду діяльності.

Щоб володіти глибокими знаннями щодо організації та проведення післяпроєктного моніторингу ОВД, долучайтеся до курсу підвищення кваліфікації, який триватиме з 23 по 30 листопада 2020

 

Вчіться у професіоналів. Експерти курсу:

ЛЮДМИЛА ХОМІЧ,

віце-президент PAEU, автор публікацій з питань правового регулювання використання природних ресурсів, охорони довкілля та систем екологічного управління, експерт журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства», юрист за фахом

ЕДУАРД ЄВТУШЕНКО,

декан природничого факультету КДПУ, к.б.н., доцент кафедри ботаніки та екології

В’ЯЧЕСЛАВ ФАДЄЄВ,

Голова комітету ПАЕУ з ОВД і СЕО, експерт з питань сталого розвитку та економіко-екологічних досліджень

Увага! Спеціальні умови: Членам ПАЕУ знижки до 10%


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!