Новини

Повернутися до переліку новин

Як змінилися правила розробки нафтових і газових родовищ?

Останні роки сфера видобутку перебуває в процесі активної дерегуляції, спрямованої на формування прозорого доступу та користування надрами. Черговим кроком став проєкт Мінекоенерго щодо приведення у відповідність Правил розробки нафтових і газових родовищ, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів від України 15 березня 2017 року № 118 (далі — Правила).

 

Автор: Людмила Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ, адвокат


Правила встановлюють основні вимоги до організації та здійснення розробки родовищ вуглеводнів та регламентують відносини суб’єктів господарювання та центральних органів виконавчої влади, що виникають під час користування нафтогазоносними надрами, з метою їх комплексного і раціонального використання.

 

При цьому, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в нафтогазовій галузі» від 01 березня 2018 року № 2314-VIII внесені зміни до статті 35 Закону України «Про нафту і газ» від 12 липня 2001 року № 2665-III (далі — Закон № 2665), якими було скасовано необхідність введення родовища у дослідно-промислову та промислову розробку за рішенням Міненерговугілля та введення декларативного принципу погодження проєктів розробки родовищ.

 

Зверніть увагу!

18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» № 2059-VIII; проте положення Правил все ще вимагають проведення екологічної оцінки та екологічної експертизи, що суперечить чинному Закону України. ті, вуглекислого газу (СО2) виникає, коли суб’єкт господарювання викидає понад 500 тонн на рік.

Розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання не підлягає нарахуванню та сплаті екологічного податку.

 

Окрім того, норми уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, затвердженої Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 26 червня 2019 року № 229 передбачають необхідність виконання Правил розробки нафтових та газових родовищ, що змушує користувачів надр дотримуватись неактуальних норм законодавства.

Однозначно, така ситуація потребує змін та врегулювання...

 

Стаття опублікована частково!
Бажаєте дізнатися більше?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!