Новини

Повернутися до переліку новин

Яка періодичність здійснення контролю автомобільних засобів на вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах (СО, СН, димність), при проведенні ТО чи частіше?

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

На підприємстві є 2 легкових автомобілі (технічний огляд проводиться 1 раз у 2 роки), 1 вантажний автомобіль вантажністю до 3,5 тонн – кожні два роки; 1 вантажний автомобіль, вантажністю понад 3,5 тонн – щороку; 1 автобус – двічі на рік. Яка періодичність здійснення контролю вищеперерахованих засобів на вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах (СО, СН, димність), при проведенні ТО чи частіше?

Відповідь:

На підприємства, установи, організації та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності ст.10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» від 16 жовтня 1992 р. № 2707-XII покладено обов’язок забезпечувати здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин, в т. ч. і з пересувних джерел. При цьому вказані норми чинного законодавства взагалі не встановлюють обов’язків для підприємств, установ, організацій, які експлуатують автотранспортні засоби, щодо контролювання параметрів викидів забруднюючих речовин у відпрацьованих газах таких транспортних засобів. Навпаки, вказана норма передбачає тільки забезпечення проведення вимірювань. Забезпечувати здійснення інструментально-лабораторних вимірювань можна власними силами або скористатися послугами СТО.

Транспортні засоби підприємства можуть проходити відповідні техогляди на підприємствах технічного обслуговування і ремонту автомобілів, що передбачено п. 4.2 б) ДСТУ 4277:2004 «Норми і методи вимірювань вмісту оксиду вуглецю та вуглеводнів у відпрацьованих газах автомобілів з двигунами, що працюють на бензині або газовому паливі». Якщо після технічного контролю транспортний засіб визнано технічно справним, що зазначено в Протоколі перевірки стану транспортного засобу, то вважайте, що Ви забезпечили здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин ТЗ.

Порядок проведення обов’язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2012 р. № 137, зокрема п.3 вищезгаданого Порядку визначено періодичність проходження обов’язкового технічного контролю:

  • для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, зі строком експлуатації більш як два роки — кожні два роки;
  • для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажністю до 3,5 тонни, причепів до них зі строком експлуатації більш як два роки — кожні два роки;
  • для вантажних автомобілів вантажністю понад 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації — щороку;
  • для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації — двічі на рік.

У протоколі перевірки технічного стану транспортного засобу виконавець зазначає дату проведення наступного обов’язкового технічного контролю транспортного засобу відповідно до пункту 3 цього Порядку.

Таким чином законодавчо встановлено мінімальний термін періодичності здійснення контролю вищеперерахованих засобів на вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах (СО, СН, димність) при проведенні ТО. Інше здійснюється на добровільній основі.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 11, 2018

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!