Новини

Повернутися до переліку новин

Яке зменшення податкового навантаження передбачено за видобування природних ресурсів?

В умовах війни держава максимально підтримує виробництво, зокрема в питанні зменшення податкового навантаження за сплату екологічного податку та нарахування рентної плати.

Пропонуємо короткий огляд державних ініціатив, які вже реалізовано та планується запровадити незабаром.

Звільнення від сплати екологічного податку

Відповідно до п. 11 Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-ІХ розділ XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ (далі – Податковий кодекс) доповнено п. 69.16 такого змісту.

Тимчасово, за 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Пункт 69.16 Податкового кодексу.

Оподаткування за видобуток підземних вод зі ставкою 2%

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 01.04.2022 № 2173-IX внесено зміни в пп. 9.3 підрозділу 8 Перехідних положень Податкового кодексу та розширено перелік платників єдиного податку третьої групи.

Таким чином, згідно з унесеними змінами платники податків, які здійснюють діяльність з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення, можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 2%.

Підтримка газовидобувних компаній

Новий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за користування надрами для видобування газу природного на період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2261-ІХ (далі – Закон № 2261) набрав чинності 27 травня. 

Згідно із Законом № 2261 передбачається, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до останнього дня (включно) місяця, в якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан на території України, сума податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування газу природного у кожному податковому (звітному) періоді буде нараховуватися за обсяг видобутого газу природного у конкретному податковому (звітному) періоді відповідно до вимог ст. 252 Податкового кодексу України та сплачуватися у розмірі, що відповідає обсягу реалізації газу природного у такому податковому (звітному) періоді.

Залишок нарахованих та не сплачених податкових зобов’язань за такі податкові (звітні) періоди підлягають сплаті протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану на території України.

Платники зобов’язані, у період з 1 квітня 2022 року до останнього дня (включно) місяця, в якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан на території України, вести окремий облік обсягів видобутого та реалізованого газу природного.


Саме зараз, коли країна переживає переломний період і перебудовує власні вектори на зелену економіку, важливо вчасно відреагувати.

Євроінтеграція триває! Без розвитку «зелених» технологій у виробництві неможливо розраховувати на майбутнє існування.

  • Як впроваджувати європейські рішення з екомодернізації підприємств в умовах криз?
  • Що має робити підприємство для сталого розвитку: алгоритми, кейси, роз’яснення
  • Як керувати зеленими фінансами та інвестиціями?
  • Як застосувати на практиці численні  зміни  законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища?
  • Що чекає ЕКОменеджера в 2023 році?

Ці та інші питання виникають не лише у природокористувачів, а й у кожного відповідального за стійкий розвиток.

Саме для експертного юридичного, технологічного і консультаційного супроводу ЕКОменеджерів редакція журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» готує ще більше актуальних роз’яснень у відповідності до нових викликів на 2023 рік.

В журналі щомісячно не гола теорія, а реальні робочі ситуації! 

БІЛЬШЕ ПРО ЖУРНАЛ

ПЕРЕДПЛАТА НА 2023 РІК

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!