Новини

Повернутися до переліку новин

Які ключові навички мусять бути у еколога підприємства у 2021 році?

Бути екологічним – це вже не нова модна забаганка невеликої групи людей, а сувора реальність розвинених країн. В найближчому майбутньому Європейський Союз обкладе жорстким податком всі товари, які виробилися не на екологічно чистому підприємстві. До того ж, в останні десятиліття населення розвинених країн активно підтримує екологізацію, вибираючи товари, які відповідають жорстким стандартам, та ігноруючи ті, при виробництві яких постраждало довкілля.

Тому підприємству, яке не відповідає високим європейським вимогам, стане важко конкурувати з тими, які вже давно впровадили найкращі доступні технології та можуть запропонувати екологічний товар за прийнятною ціною. Таким підприємствам доведеться шукати інші ринки збуту, на яких також пропонують неекологічні товари, але за на багато нижчими цінами, що дуже швидко зробить неекологічне виробництво в Україні економічно не вигідним.

Зробити виробництво екологічним неможливо без впровадження цілого комплексу заходів під керівництвом висококваліфікованого еколога. В Україні спостерігається така тенденція, що з впровадженням нових законів та процедур постійно необхідно оновлювати свої знання. Тільки почерпнувши досвід провідних українських експертів, які неодноразово проходити через такі ситуації, еколог може підвищити свій рівень та правильно реалізувати систему екологічної безпеки на своєму підприємстві. Тільки послухавши роз’яснення від законотворців, фахівець може правильно вловити суть і трактування закону.

Отже, у 2021 році ключовими навичками та знаннями висококваліфікованого еколога будуть:

  • Досконале знання природоохоронного законодавства: які дозвільні документи необхідні в господарські діяльності; хто здійснює перевірки в сфері екології; що необхідно для успішного проходження перевірки; яка відповідальність за порушення природоохоронного законодавства; як працювати з вимогами та приписами контролюючого органу; як рахувати період нарахування збитків; що робити, якщо контролюючий орган зупинив діяльність установки чи дозволу; чи можливо анулювати припис контролюючого органу.
  • Методи покращення стану виробництва та навколишнього середовища: виявлення і документування забруднення ґрунтів; юридична відповідальність за забрудненням ґрунтів; заходи очищення ґрунтів в результаті надходження в ґрунт забруднюючих речовин: рекультивація, консервація; розрахунок відшкодування шкоди завданої забрудненням ґрунтів; класифікація методів очистки промислових стічних вод та пропозиції ринку; засоби каналізування та очищення та схеми очистки; аспекти законодавства щодо умов приймання у міську каналізацію та умов випуску стічних вод у водойми; паспортизація ГОУ вимоги та рекомендації, приклади; порядок отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами суб’єкта господарювання; зобов'язання оператора установок.
  • Як працювати з системою МЗВ: інвентаризація викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на підприємстві; організація МЗВ на підприємстві; розробка планів моніторингу та організація процесу моніторингу; обробка даних, розрахунки викидів парникових газів; організація верифікації, критерії вибору верифікатора; звіт про вдосконалення моніторингу викидів парникових газів.
  • Як проводити процедуру ОВД та її особливості: опис місця планованої діяльності; поточний стан довкілля: атмосферного повітря, поверхневих та підземних вод, земельних ресурсів тощо; альтернативи; вплив на атмосферне повітря, опис і оцінка джерел викидів; опис і оцінка впливу на водні ресурси; використання земель та вплив на ґрунти; відходи; післяпроєктний моніторинг.
  • Досконало знати порядок складання екологічної звітності: звіт про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів 2-ТП (повітря) (річна); звіт про витрати на охорону навколишнього природного середовища 1-екологічні витрати (річна); звіт про утворення та поводження з відходами 1-відходи (річна); звітний баланс використання підземних вод Форма № 7-ГР (підземні води)(річна); подання щорічної інформації згідно постанови КМУ №1360.
  • Досконало знати законодавство у сфері поводження з відходами: основні вимоги щодо поводження з відходами на підприємстві; тонкощі первинного обліку відходів; реєстрові карти об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів; декларація відходів; перелік зразків, шаблонів і форм документів; особливості отримання дозвільних та інших документів тощо.

Професійна асоціація екологів України та НЦСР прагнуть стати надійним помічником для кожного, хто потребує рішень, підвищення своєї професійної кваліфікації і нової інформації в сфері екології промислового виробництва, поводження з відходами та охороною навколишнього середовища, та запрошують долучитися до навчальних заходів та комунікаційних платформ 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!