Новини

Повернутися до переліку новин

Які можливі шляхи врегулювання забруднення атмосферного повітря у цементній промисловості?

Сталий розвиток країни передбачає регулювання усіх сфер діяльності, що сприятимуть соціальному добробуту населення, але при цьому не завдавалася шкода довкіллю у таких масштабах, які б створювали загрозу існуванню майбутніх поколінь та обмежували їх доступ до природних ресурсів. Атмосферне повітря є одним із тих компонентів довкілля, від стану якого залежить стан здоров’я людини. Як відомо, цементна промисловість є однією із галузей, які спричиняють шкідливі викиди в атмосферне повітря.

Сьогодні важко уявити собі сучасне будівництво мегаполісів, високотехнологічних промислових комплексів, об’єктів транспортної інфраструктури і всього, що так необхідно людству, без такого будівельного матеріалу, як цемент. Сьогодні вiн є одним з найбільш споживаних товарів на будівельному ринку і практично незамінним матеріалом. Заводи, на яких здійснюється виробництво цементу, належать до переліку підприємств як основних забруднювачів повітря, занесених у «чорну книгу». У технологічному процесі виготовлення цементу зі збільшенням його обсягу пропорційно збільшується рівень пиловиділення на робочі зони заводу та прилеглі території.

Цементний пил та його сполуки шкідливо діють на дихальні шляхи, їх надлишок викликає захворювання верхніх відділень легень, а також негативно впливає на шкіру та очі.

Тому дослідження потенційних джерел викидів цементного пилу та розроблення сучасних методів для його вловлювання на промислових об’єктах як забруднювача повітря є досить актуальною сьогодні проблемою.

Основними джерелами пилоутворення цементних заводів є конвеєрні лінії, якими транспортується сировина й готова продукція, місця їх пересипання, завантаження й розвантаження, дробильні установки, печі випалювання клінкеру, кульові млини для помелу клінкеру та ін.

Причини значного рівня утворення пилу у цементній промисловості країни:

  • тривала інтенсивна експлуатація застарілого устаткування зі значним матеріальним і майже повним моральним зносом;
  • низький рівень встановлення газоочисного обладнання на стаціонарних джерелах викидів забруднюючих речовин;
  • відсутність методів знепилення від неорганізованих джерел;
  • недосконала система автоматизації та герметизації технологічних процесів.

На цементних заводах є різні джерела організованих джерел викидів пилу: печі, клінкерні холодильники, млини для помелу сировинних матеріалів, цементу та вугілля, а також допоміжне обладнання. Основна частина пилу викидається в атмосферу з обертових печей для випалювання портландцементного клінкеру. Однак методи і принципи зниження викидів пилу з обертових печей використовується і для інших організованих викидів пилу.

Для зниження концентрації газів, що відходять від печей, які працюють за «мокрого» способу виробництва, застосовують в основному електрофільтри різного типу. Зазвичай електрофільтри встановлюють зовні будівлі між пилоосаджувальною камерою печі та димовою трубою. Ефективність очищення відхідних газів сягає до 99 %.

Які можливі шляхи врегулювання забруднення атмосферного повітря у цементній промисловості? Читайте в статті Олени Ковшової, інженера з охорони навколишнього середовища «ЮГцемент» філії ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №3 2022.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!