Новини

Повернутися до переліку новин

Які особливості, обумовлені нормативними документами, має нормування викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря

Нормування як засіб правового регулювання відносин у сфері охорони повітря визнається законодавством і правовою доктриною. Разом зі стандартизацією він проводиться з метою встановлення комплексу обов’язкових норм, правил, вимог до охорони повітря від забруднення та забезпечення екологічної безпеки. Що потрібно знати про нормування викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря? З’ясовуємо в матеріалі.

Нормування викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря має обумовлені нормативними документами особливості.

Нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря — це група нормативів, дотримання яких запобігає виникненню небезпеки для здоров’я людини та стану навколишнього природного середовища від впливу шкідливих чинників атмосферного повітря.

Технологічний норматив допустимого викиду забруднюючої речовини — це граничнодопустимий викид забруднювальної речовини або суміші таких речовин, який визначають у місці його виходу з устаткування.

Джерело викиду — об’єкт (підприємство, цех, агрегат, установка, транспортний засіб тощо), із якого надходить в атмосферне повітря забруднювальна речовина або суміш таких речовин.

Загальні положення нормування викидів

Нормування викидів забруднювальних речовин в атмосферу проводять для кожного діючого підприємства, такого, що реконструюють, будують, проєктують, або іншого об’єкта, що має стаціонарні джерела забруднення атмосфери, із метою забезпечення дотримання критеріїв якості атмосферного повітря, що регламентують граничнодопустимий вміст у ньому шкідливих (забруднювальних) речовин для здоров’я населення й основних складових екологічної системи, а також умови неперевищення показників граничнодопустимих (критичних) навантажень на екологічну систему й інших екологічних нормативів.

У галузі охорони атмосферного повітря встановлюють:

  • нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря;
  • нормативи граничнодопустимих викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря і шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів стаціонарними джерелами;
  • граничні нормативи утворення забруднювальних речовин, які відводяться у атмосферне повітря під час експлуатації технологічного й іншого обладнання, споруд і об’єктів;
  • нормативи використання атмосферного повітря як сировини основного виробничого призначення;
  • нормативи вмісту забруднювальних речовин у відпрацьованих газах пересувних джерел і шкідливого впливу їх фізичних факторів.

Нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря

Порядок розроблення та затвердження нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України «Про Порядок розроблення та затвердження нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря» від 13.03.2002 № 299.

Нормативи екологічної безпеки:

  • нормативи якості атмосферного повітря;
  • граничнодопустимі рівні акустичного, електромагнітного, іонізуючого, інших видів впливу фізичних і біологічних факторів на стан атмосферного повітря населених пунктів.

У нормативах екологічної безпеки враховують

Матеріал публікується частково.

Більше – у квітневому випуску «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» на платформі ЖИВИЙ ЖУРНАЛ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!