Новини

Повернутися до переліку новин

Яким нормативним документом регламентується СЗЗ для масло-екстракційного заводу?

Яким нормативним документом регламентується СЗЗ для масло-екстракційного заводу зі складами наземного зберігання кормових продуктів (шроту) та у яких випадках необхідно отримувати висновок про кордони СЗЗ?

Коментар надав Іван Паламарчук, автор журналу «Ecobusiness. Екологія підприємства», член ПАЕУ.

Здійснення будь-якої господарської діяльності зумовлює суттєвий вплив на стан навколишнього природного середовища, одним із життєво важливих компонентів якого є атмосферне повітря.
Зокрема, це пов’язано із влаштуванням переробних підприємств, застосуванням пестицидів та агрохімікатів, діяльністю тваринницьких комплексів, елеваторів, гноєсховищ, складів паливно-мастильних матеріалів тощо.

Тому з метою забезпечення оптимальних умов життєдіяльності людини в районах житлової забудови, масового відпочинку і оздоровлення населення при визначенні місць розміщення нових, реконструкції діючих підприємств та інших об’єктів, які впливають або можуть впливати на стан атмосферного повітря, встановлюються санітарно-захисні зони (СЗЗ), що передбачено статтею 24 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря».

Санітарно-захисні зони (СЗЗ) виконують особливу функцію – захисну, і цей факт не можливо ігнорувати, адже це може занадто дорого коштувати.

Розміри СЗЗ, вимоги до їх організації, в т.ч. і для переробних підприємств, визначені в Державних санітарних правилах планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ від 19 червня 1996 р №173 (далі - ДСП №173).

Рекомендовані розміри СЗЗ від сільськогосподарських підприємств, а саме — по переробці та зберіганню сільськогосподарської продукції (у випадку, що розглядається) до житлової забудови та прирівняних до неї об’єктів визначені в п.3 Додатку N 5 ДСП №173 та становлять 50-100 м.

На зовнішній межі  СЗЗ, зверненої до житлової забудови,  концентрації та рівні  шкідливих  факторів  не повинні перевищувати їх гігієнічних  нормативів (ГДК), визначених наказом МОЗ  України «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» від 14.01.2020 № 52 (далі — наказ МОЗ №52). Наказ набув чинності 25.02.2020 року.

Органи Держпродспоживслужби України здійснюють контроль за дотриманням режиму СЗЗ підприємств. З цією метою на межі СЗЗ ними здійснюється відбір проб атмосферного повітря.

Якщо  за результатами вимірювань фактичні показники якості атмосферного повітря перевищують ГДК, визначені наказом МОЗ №52, то діяльність переробного підприємства може бути  обмежена, тимчасова заборонена чи припинена (ст. 42 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII, та  ст.12 Закону № 2707). Таке рішення приймає  адміністративний суд на підставі обґрунтованого звернення органу Держпродспоживслужби.

Тому будь-яку господарську діяльність слід розпочинати із розроблення проєктної документації.

Надзвичайно важливо! Проєкт організації СЗЗ слід розробляти  в  комплексі  з  проєктом  будівництва (реконструкції) підприємства з першочерговою реалізацією заходів,  передбачених  у зоні відповідно до п.5.14 ДСП № 173.

Проєкти підлягають санітарно-гігієнічній експертизі. Санітарно-гігієнічна експертиза проводиться згідно з Тимчасовим порядком проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 9 жовтня 2000 р. N 247. Тому у запитанні, в яких випадках необхідно отримувати висновок про кордони СЗЗ, мабуть, вкралася помилка.  Бо мова йде про контроль за дотриманням режиму санітарно-захисної зони підприємств.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!