Новини

Повернутися до переліку новин

Якими є найпоширеніші причини для відмов у наданні дозволів на спеціальне водокористування?

Усі споживачі водних ресурсів є водокористувачами, які здійснюють загальне або спеціальне водокористування. Спеціальне водокористування, згідно з абз. 1 ст. 49 ВКУ, водокористувачі можуть здійснювати лише за наявності відповідного дозволу.

Відповідно до ст. 48 ВКУ спеціальне водокористування — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів.

Видача дозволу на спеціальне водокористування проводиться територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства — фактично державними водними агентствами в областях України. Практично у кожній області створені сектори, які відповідно до Положення про сектор Держводагентства (далі — Положення) є територіальним органом Держводагентства, який здійснює свою діяльність у сфері управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.

Таким чином, на Держводагенство покладено надзвичайно відповідальну функцію охорони поверхневих вод та видачі дозволів на спецводокористування.

Відповідно до ст. 49 ВКУ відмова у видачі дозволу передбачена у таких випадках, як-от:

  • подання неповного пакета документів, необхідних для одержання дозволу, згідно з визначеним цією статтею переліком;
  • виявлення в документах, поданих суб’єктом господарювання або фізичною особою, недостовірних відомостей, невідповідності вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, довгостроковим прогнозам водогосподарських балансів;
  • негативний висновок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, чи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, про можливість здійснення спеціального водокористування.

Водночас, за даними Держводагентства, кількість відмов через допущені помилки та виявлені недоліки сягала майже 25 % , про що йдеться на офіційному сайті Держводагентства.

Яка загальна кількість відмов і чи стосується вона якогось конкретного регіону чи країни в цілому — невідомо.

Кількість відмов через допущені помилки сягає майже 25 %

Проте відмова у видачі кожного четвертого дозволу становить надзвичайно велику частку і може призвести до надзвичайно серйозних і негативних наслідків.

Наприклад, якби з причин виявлених у заяві помилок було б відмовлено у видачі внутрішнього паспорта громадянина України чи паспорта для виїзду за кордон кожному четвертому заявнику, це призвело б до катастрофічної ситуації чи навіть соціального вибуху.

Привертає увагу той факт, що Держводагентством не береться до уваги і не оприлюднюється кількість відмов внаслідок «недопустимого впливу на водні об’єкти», які призведуть до виснаження чи забруднення останніх. А це є першочерговим, пріоритетним і важливим питанням. Така ситуація виглядає дивною і ставить суттєве запитання: чи дійсно захист водних ресурсів є реальним пріоритетом державних службовців?

  1. Розгляньмо деякі причини відмови зауваження чиновників:

    • нормативний розрахунок водокористування і водовідведення (обґрунтування потреб у воді) не відповідає вимогам нормативного розрахунку, затвердженого наказом Мінприроди від 23.06.2017 р. № 234;
    • у розділі «Нормативний розрахунок водокористування» невірно розраховано загальні показники використання води на питні і санітарно-гігієнічні потреби;
    • помісячний нормативний розрахунок загальних показників водокористування і водовідведення потребує коригування в частині використання води на питні і санітарно-гігієнічні потреби та водовідведення;
    • невідповідність норм передачі води населенню та споживачам визначених ДБН;
    • неправильно вказано норми витрат води Wл (для легкових автомобілів) та неправильно пораховані Wпр;
    • невідповідність підписанта згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Подібних зауважень багато, проте, яке обґрунтування вони містять?

Стаття публікується частково…

Читайте більше у №3, 2020 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та в ЖИВИЙ ЖУРНАЛ – www.e.ecolog-ua.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!