Новини

Повернутися до переліку новин

З якими проблемами може зіштовхнутися інвестор в Україні при отриманні дозвільних документів?

В Україні сильним поштовхом до розвитку економіки вже багато років залишаються іноземні інвестиції, які стали важливим рушієм до впровадження ефективних екологічних систем на підприємствах. Такий стан можна пояснити тим, що в Україні фіксується низька інвестиційна активність національних виробників.

В останні роки Україна активно намагається покращити інвестиційний клімат в країні, імплементуючи європейські директиви та запроваджуючи міжнародні процедури. Наразі в Україні триває формування нових системних підходів до політики управління відходами, до моніторингу якості води та повітря, а також розробляються заходи із запровадження низьковуглецевої стратегії.

Аналізуючи досвід розвинених країн, можна прослідкувати, що для зміцнення економічної безпеки країни та для випередження зростання основних макроекономічних показників її розвитку необхідно здійснити перехід національної економіки до інвестиційно-інноваційного шляху розвитку.

Це потребує ефективного механізму залучення додаткових фінансових ресурсів.

Так як інвестування, в першу чергу, орієнтується на процес розширеного відтворення, то інвестиційний проєкт має свою специфіку, він орієнтований на досить тривалий період освоєння та довготривалий період реалізації, тому інвестор повинен наперед розрахувати всі можливі ризики та проблеми, в тому числі із дозвільною документацією.

Без дотримання всіх процедур та отримання всіх необхідних дозвільних документів інвестор не зможе ініціювати експлуатацію створеного об’єкту та виробництво відповідної продукції, яка забезпечить відшкодування вкладень. Проте часто трапляються дрібні непорозуміння між органами влади та суб’єктом господарювання, коли підприємству відмовляють у видачі дозволу через пропущену кому у заяві, чи коли місцеві органи не можуть визначитися з тим, в чиїй компетенції є видача певного спеціалізованого дозволу.

Один з прикладів таких непорозумінь коли суб’єкту господарювання приписують отримання дозволу на спеціальне водокористування для скидання зворотних вод виключно дощових і талих вод. Проте у розрахунках підприємство зобов’язують враховувати всі види категорій вод. В результаті зауваження, якими прикріплена відмова, ніяк не стосуються спеціального водокористування, але без плати за понаднормовий скид підприємство не отримає дозвіл взагалі.

Також уповноважений орган часто ігнорує пункт 5 статті 41 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», у якому йдеться, що при повторному розгляді документів не допускається відмова у видачі документа дозвільного характеру з причин, раніше не зазначених у письмовому повідомленні заявнику за винятком неусунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови. В результаті суб’єкт господарювання може нескінченно довго отримувати відмови з все новими причинами.

Схожі проблеми виникають при отриманні дозволу на викиди в атмосферне повітря. Причинами виникнення проблемних питань є невідповідність Закону України «Про охорону атмосферного повітря», який визначає правові та організаційні засади та екологічні вимоги в галузі охорони атмосферного повітря, та постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов'язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи» від 13.03.2002 р № 302 (останні зміни вносилися в 2020 році) вимогам Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Так, на рівні закону не встановлено перелік підстав для відмови, анулювання, переоформлення дозволу, термін видачі дозволу, уніфікованого переліку документів, необхідних для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Ще більше проблемних питань під час ПАНЕЛЬНОЇ ДИСКУСІЇ «ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОЗВІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ» на Національному ECOBUSINESS FORUM-2021 «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: як досягти балансу», що відбудеться 21-22 жовтня 2021 в Києві.

Долучайтеся до обговорення:

  • ОВД: ключові проблеми та їх подолання
  • Що ж змушує підприємства порушувати законодавство?
  • Підстави для анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами
  • Інвентаризація викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на підприємстві.
  • Порядок отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами суб’єкта господарювання.
  • Встановлення нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел.
  • Технологічні нормативи допустимих викидів.
Кількість місць обмежено. Участь тільки за підтвердженою реєстрацією

Запрошуємо на Курс підвищення кваліфікації: «ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ, ОБГРУНТОВУЮЧІ МАТЕРІАЛИ ТА ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ВИКИДІВ В АТМОСФЕРУ»


 


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!