Новини

Повернутися до переліку новин

Законодавчі норми та процедурні нюанси проходження ОВД: що маємо на сьогодні?

Сьогодні провідним експертом добровільної сертифікації виконавців звіту з ОВД Оленою Крамаренко за ініціативи Національного центру сталого розвитку та профспілки екологів ПАЕУ  проведено семінар-практикум «ОВД і бізнес: ціна помилок та розбір кейсів», під час якого експерт акцентувала на типових помилках розробників

Незважаючи на те, що Закон діє з 2017 році, та у реєстр ОВД на сьогодні вже завантажено 6619 справ, кількість суперечливих та незрозумілих питань не зменшується. У заході прийняло участь 40 представників компаній-виконавців та промислових підприємств

Експерт Олена Крамаренко вкотре наголосила на законодавчих нормах та процедурних нюансах проходження ОВД та відповіла на болючі запитання учасників:

  • Як не порушити ЗУ «Про ОВД» під час публікування інформації про Висновок? Не від розробника залежить дата видачі висновку, і 3 дні після видачі висновку не завжди виходить витримати.
  • Як бути підприємству, яке засноване в 2004 році та підпадає під процедуру проведення ОВД? Підприємство функціонує, маючи дозвільну документацію. Яка в цьому випадку процедура проходження ОВД? І чи потрібна вона вже на цьому етапі?
  • Є різні категорії ПЗФ, а також вже існує певний об’єкт, що працює досить давно, і тут проходить створення ПЗФ, тоді зовсім інші процедури. Обґрунтуйте будь ласка.
  • Чи є окремо прописані вимоги до оформлення додатків до Звіту з ОВД? Чи потрібно подавати текст Повідомлення у Звіт окремим додатком? Чи потрібно подавати додатком Оголошення, його публікацію у газетах та фотофіксацію у Звіт?
  • Чи є якась межа того, що може просити громадськість під час проведення громадських слухань? В якій нормі закону це прописано?
  • Категорії земель та інші чинники мають визначатися під час складання/написання планованої діяльності чи під час написання Звіту?
  • Яку зазначати СЗЗ у звіті з реконструкції, якщо під час отримання дозволу (існуючий дозвіл) на викиди СЗЗ не була правильно визначена?
  • Часто відсутні генеральні плани, детальні плани та зонінги. Як діяти виконавцю звіту з ОВД?
  • А як бути з договорами сервітуту для відведення нових земельних ділянок (в межах ліцензійної ділянки), і чи потрібно ОВД?
  • Якщо на даний момент проходить нове будівництво об'єкту, в якого в процесі будівництва відбулися зміни, відповідно є зміни проектної документації. Початково, об'єкт не підпадав під ОВД, оскільки не було ЗУ, на даний момент потрібно буде розробляти ОВД?
  • Чи ОВД можна виконати без Робочого проєкту?
  • Коли доцільно розглядати територіальну альтернативу?

Перелік питань неповний…

Запрошений на семінар-практикум адвокат Ігор Крижановський, керуючий партнер TEFFI Law Firm, прокоментував розгляд судової справи № 160/18163/21 за позовною заявою Приватного акціонерного товариства «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України про визнання протиправними дій та скасування дії пункту 7 Висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Реконструкція Ганнівського кар’єру ПРАТ «ПІВНГЗК»

Олена Крамаренко також прокоментувала дану справу в розрізі Статті 11 ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» щодо умов Висновку при наданні рішення на провадження діяльності

Дякуємо всім учасникам за плідний день!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!