Новини

Повернутися до переліку новин

Законопроект «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» прийнято!

Верховна Рада у другому читанні та в цілому  підтримала  законопроект «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», який має інтегрувати у всі сфери економіки й повсякденне життя українців екологічні стандарти, що діють у країнах ЄС. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що Угода про асоціацію з ЄС ставить чіткі завдання перед Україною щодо удосконалення екологічної політики, яка дозволить нашій країні інтегрувати в європейський політичний та економічний простір.  Водночас більшість екологічних стандартів та норм, якими зараз керується Україна,  не переглядалися з часів Радянського Союзу.

«Ми не можемо більше оправдувати прогалини в екологічній політиці пострадянським минулим і жити тими стандартами. Маємо рухатися далі і відповідати сучасним викликам. Сьогодні нас почув парламент, підтримавши новий екологічний курс України. Ми склали ще один політичний іспит та виконала взяті на себе зобов’язання, адже закладені завдання в новій стратегії спрямовані не лише на подолання наслідків екологічних проблем в Україні, а й на усунення першопричин їх виникнення», - прокоментував Міністр екології та природних ресурсів України.

Міністр додав, що цілі Стратегія державної екологічної політики України відповідають середньостроковим пріоритетам дій Уряду  та можуть переглядатися кожні 5-6 років залежно від ефективності їх впровадження.  Кожна ціль передбачає ряд практичних заходів, які має здійснити Україна до 2030 року для озеленення економіки та переходу до стандартів, діючих в країнах ЄС.

Йдеться про екологічну просвіту, сталий розвиток природно-ресурсного потенціалу України, інтеграцію екологічної політики в процес прийняття рішень соціально-економічного розвитку, а також удосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління.

Також новий екологічний курс передбачає розширення  ринкових механізмів для озеленення економіки, запровадження нових сучасних систем моніторингу стану довкілля тощо.

«Я сподіваюся що нові екологічні стандарти будуть інтегровані у всі сфери економіки і найголовніше – у щоденне життя українців, адже фактично дві третини населення країни проживає на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає гігієнічним нормативам, а стан земельних та водних  ресурсів за ступенем забруднення віднесені до забруднених і дуже забруднених. Тому нова екологічна політика не є абстрактною. Вона передбачає такі ж практичні заходи по реалізації як сфера медицини чи освіти. Лише інтегрувавши екологічні показники до загальних соціально-економічних дозволить  вирішити нагальні проблеми нашої сфери і зробить реальним сталий  розвиток», - резюмував він.

Довідково:  У зв`язку із підписанням Угоди про асоціацію України з ЄС наша країна має забезпечити поетапне наближення (природоохоронного законодавства до відповідних директив ЄС, впровадження яких є невід'ємною частиною виконання Угоди. Усталена практика країн ЄС та міжнародних організацій природоохоронного спрямування передбачає перегляд (коригування) кожні п'ять - шість років стратегічних цілей екологічних політик за результатами аналізу ефективності їх впровадження.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!