Новини

Повернутися до переліку новин

Здійснення розрахунків в рамках компенсаційних заходів, які встановлені як обов’язок у висновках з ОВД

Можливість та порядок використання суб’єктами господарювання постанови Кабінету Міністрів України «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» від 7 листопада 2012 року № 1030 при здійсненні розрахунків в рамках компенсаційних заходів, які встановлені як обов’язок у висновках з ОВД. Законність даної вимоги та повноваження щодо застосування даного акту.

Відповідь:

1. Щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» від 7 листопада 2012 року № 1030 (далі — Постанова).

Розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання) та методика її розрахунку передбачається як штрафна санкція за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України

При цьому ст. 20 Закону України «Про Червону книгу України» передбачає такі порушення:

  • погіршення, знищення середовища перебування (зростання) видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України;
  • незаконне, в тому числі з порушенням вимог виданих дозволів, використання об'єктів Червоної книги України або їх знищенні;
  • порушення умов утримання видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, в ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших штучно створених умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження);
  • невиконання законних вимог посадових осіб органів державної влади, що здійснюють управління, регулювання та контроль у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України;
  • вчинення інших дій, що завдали шкоди тваринам і рослинам, види яких занесені до Червоної книги України.

Теоретично окремі види планованої діяльності можуть завдати шкоди тваринам і рослинам, види яких занесені до Червоної книги України, погіршити їх середовище перебування (зростання).

За ст. 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 20 Закону України «Про Червону книгу України» шкода, завдана незаконним добуванням, знищенням або пошкодженням видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, погіршенням середовища їх перебування (зростання), відшкодовується відповідно до закону.

Закон, який би регламентував порядок, спосіб та підстави відшкодування шкоди, завданої пошкодженням видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, погіршенням середовища їх перебування (зростання),  відсутній, а

Постанова є підзаконним актом.

Також відповідно до п. 2 Постанови передбачається, що загальна сума компенсації обчислюється виходячи із затвердженого цією постановою розміру компенсації посадовими особами Державної екологічної інспекції, її територіальних органів та інших органів виконавчої влади, що уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Уповноважені органи у розумінні Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» формально, не мають повноважень, щодо визначення суми компенсації, у т. ч. шляхом її зазначення у висновку з ОВД.

2. Щодо умов висновку з ОВД в частині компенсації за знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання).

За ст. 9 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» висновок з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання. Екологічні умови провадження планованої діяльності є обов’язковими.

Водночас відповідно до ст. 12 Закону висновок з оцінки впливу на довкілля, у т. ч. і в частині щодо компенсації за знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання), інші рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади або органів місцевого самоврядування у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля можуть бути оскаржені будь-якою фізичною чи юридичною особою в судовому порядку.

Об’єктивно, при здійсненні планованої діяльності в окремих випадках можливе спричинення шкоди тваринам і рослинам, види яких занесені до Червоної книги України, погіршити їх середовища перебування (зростання). З метою врегулювання питання компенсаційних заходів, порядку та способу їх відшкодування, варто внести відповідні зміни до Постанови (розширити коло суб’єктів, які можуть їх визначати, порядок сплати, тощо).

Цей матеріал є частиною статті журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №9, 2020. Всі 10 запитань-відповідей – у випуску!


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!