Новини

Повернутися до переліку новин

«Зелений» старт

Влитися в колектив завжди непросто. А якщо ви еколог, та ще й молодий, то ця справа іноді виглядає ледь не безнадійною. Мовляв, ми тут вже 40 років варимо сталь чи відвантажуємо міндобрива, а воно прийшло, молоде-зелене, й розповідає нам, що папірці потрібно викидати в один кошик, а консервні банки  в інший. Це, звичайно, навмисно примітизований виклад становища, в якому може опинитися еколог на новій роботі, проте подібні ситуації досить поширені. Як організувати свою діяльність на підприємстві так, щоб не просто відпрацьовувати гроші, але й досягти реальних екологічних та кар’єрних успіхів?

 

Визначаємо напрям

Проблема полягає в тому, що молодий спеціаліст зазвичай опиняється поміж двох вогнів. З одного боку — конкретні вимоги від керівництва підприємства. Жодних штрафів, стягнень, приписів та обурення громадськості, всі перевірки повинні проходити без проблем. В ідеалі, у підприємства повинен бути настільки «зелений» імідж, щоб з нього ще й можна було мати фінансову вигоду. З іншого боку, будь-хто, тим більше «з вулиці», гарантовано наштовхнеться на опір не надто свідомих працівників підприємства, і в цьому випадку скарги директору авторитету не підвищать і справі не допоможуть. А якщо ви перейдете дорогу так званим незамінним фахівцям, вважайте, що можете прощатися з робочим місцем: бізнес є бізнес.

Однак молодий випускник-еколог — це людина, у якої принаймні лишилися знання з університетської програми. А що робити колишньому інженеру з безпеки охорони праці чи бухгалтеру, якого перевели на штатну посаду еколога? Найчастіше людина навіть не знає, з чого почати свою роботу, щоб досягти хоча б скромних успіхів. Обтяжуючою обставиною в цьому випадку є й те, що екологія для підприємства — задоволення не безкоштовне. А тому кожен другий директор розглядатиме ваші природоохоронні ініціативи як намагання влаштувати бенкет у розпал епідемії чуми. Криза, податки, невиплати, скорочення, неповернення ПДВ, застаріле обладнання — а тут ви зі своїми ініціативами. Але робити щось треба, хоча б для того, щоб уникнути проблем із органами контролю.

Отже, робити щось треба, і у вас — у еколога-початківця — є всі шанси, щоб не просто виконати всі приписи, але й дати своєму підприємству додатковий імпульс для розвитку. Потрібно довести власну компетентність!

 

Ознайомлюємося з

…підприємством

Не можна працювати на молокозаводі й не знати, скажімо, де і як кефір розливають у пакети. Вам обов’язково потрібно пройтися по всіх без винятку цехах та відділах підприємства та ретельно ознайомитися зі структурою виробництва. Ви повинні познайомитися з усіма керівниками вищого та середнього рівня. За можливості, з ними за час обходу необхідно налагодити хороші стосунки. В крайньому разі, ви не повинні викликати у них негативних емоцій. Люди мають до вас звикнути. А ви тим часом з’ясуйте:

— де і як зберігаються відходи та вторинна сировина;

— де розташовані джерела шкідливих викидів, чи скрізь функціонує система вентиляції, де є газоочисне обладнання тощо;

— наскільки суворо на підприємстві дотримуються санітарних вимог, чи задовільними є умови праці персоналу;

— чи є виливи паливно-мастильних матеріалів у ґрунт?

— як ставляться на підприємстві до рослин, зокрема, дерев;

— чи є факти недбалого ставлення до довкілля;

— куди скидаються відходи з каналізації;

— наскільки добре підприємство забезпечене водою, з яких джерел воно її отримує.

…документацією

Слід дізнатися:

— хто до вас здійснював облік та здавав звітність з охорони довкілля. Обов’язково з’ясуйте, чи немає там «сюрпризів», відповідати за які доведеться вже вам;

— які документи заповнюються, а які не заповнюються, хоча мали б;

— хто і за що відповідає. Уточніть також свої обов’язки, щоб не було дублювання повноважень;

— усі тонкощі розрахунку екологічного податку;

— чи були випадки штрафування підприємства;

— які видані приписи;

— які перевірки проводилися, які лише заплановані.

Продовження у № 5 журналу "Экология предприятия"

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!