Новини

Повернутися до переліку новин

Журнал «Екологія підприємства» взяв участь у еко-турі по Київській області

Журнал «Екологія підприємства» взяв участь у еко-турі по Київській області. Разом з громадськими діячами представники редакції ознайомилися на практиці з пілотнім проектом роздільного збирання, сортування та переробки сміття. Тож рушили до м. Вишгород - тут місцеві жителі вже сортують сміття у спеціальні баки. За словами голови правління Української Пакувально-Екологічної Коаліції (УКРПЕК) Володимира Слабия місцеві жителі відповідально поставилися до роздільного збирання сміття. 

«У Вишгороді дуже свідомі люди. З ними дійсно велися пояснювальні бесіди. Окрема робота проведена зі школярами – для них проводилися спеціальні бесіди. У результати – баки поповнюються, а сміття вчасно вивозиться», - підкреслив Володимир Слабий.

Він розповів, що пілотний проект по роздільному збору сміття стартував саме у Вишгороді невипадково. «Насамперед, це поруч з Києвом і іншими локаціями, де це сміття можна сортувати та частково переробляти. Не мале значення має, коли представники місцевого самоуправління зацікавлені, щоб такі проекти у них на території були. Тоді й організаційні питання вирішуються легше», - каже Володимир Слабий.

За словами очільника МПП РАДА Петра Семка збирати второсировину у приймальних пунктах пробували у селах Київської області. Але цей захід визнано нерентабельним.

«Перші два місяці люди були активні. Збирали второсировину у лісосмугах та власних домашніх господарствах. А потім – припинили, бо не так уж і багато її у селах. Тож невигідно тути посилати машину та тримати людину, яка стане працювати у приймальному пункті», - сказав він.

І підкреслив, що пілотний проект у Вишгороді – оптимальний варіант перевірити як жителі міста підхватять ініціативу роздільного збирання сміття. Далі відвідали у м. Буча , де на власні очі побачили як на підприємстві МПП РАДА ознайомилися з технологією сортування та переробки відходів. За словами Петра Семка второ сировини на Київщині дуже багато і якщо раніше техніки, складів та робочої сили було достатньо, то наразі потрібно розширятися.

«Сміття привозять дуже багато і у нас вже не вистачає потужностей, щоб все швидко переробити. Ми поки справляємося, але я розумію, що попит на нашу діяльність є великий, і вже існуючого ресурсу для сортування та переробки не вистачає. Потрібне фінансування, але його у нас нема – шукаємо вирішення цього питання», - говорить Петро Семко.

Він підкреслив, якщо у Верховній Раді розглянуть законопроект, де підприємствам будуть створені умови для існування, то робочий процес покращиться. А поки що з бюджету не виділяються на це кошти і виробник второ сировини повністю на самозабезпечені.

«Сортування та переробка второ сировини покращує екологічний стан держави і вирішує питання завантажуванності сміттєвих полігонів», - розказує він.

У «Ветропакі Гостемельскому Склозаводі» нас зустрів радник голови правління цього підприємства. Тут не тільки вироблять вироби зі скла, а й приймають второсировину – винятково у юридичних осіб та переробляють її. Екскурсія по заводу виявилася захоплюючою. Так, ми дізналися, що скло має термін придатності. І якщо її вчасно не використали, то відправлять на переробку. А ще побачили на власні очі процес виготовлення скляної пляшки для пива.

Автор: Олена Гончарова

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!