Новини

Повернутися до переліку новин

Змiни законодавства

ДОКУМЕНТ

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Закон № 2354-VIII

«Про стратегічну екологічну оцінку»

від 20 березня 2018 року

Набув чинності 12 квітня 2018 року.

В Україні вводиться механізм стратегічної екологічної оцінки. Національне законодавство буде адаптоване до законодавства ЄС в частині встановлення сфери застосування і порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки.

Документом встановлено порядок здійснення СЕО, механізм проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення і моніторингу впливу виконання документа державного планування на навколишнє середовище.

Дія Закону не поширюється на:

  • документи державного планування, що стосуються виключно національної оборони або дій в разі надзвичайних ситуацій;
  • бюджети, бюджетні програми та фінансові плани;
  • програми економічного і соціального розвитку АР Крим, областей, районів, міст, сіл, селищ на короткостроковий період.

Закон № 2314-VIII

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції у нафтогазовій галузі»

від 1 березня 2018 року

Набув чинності 1 квітня 2018 року.

Удосконалено порядок надання земельних ділянок для проведення розвідувальних робіт і робіт з будівництва, технічного обслуговування об’єктів трубопровідного транспорту та інші дозвільні процедури нафтогазовидобувної галузі

Зміни до Постанови КМУ від 30 травня 2011 № 594 «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами» та № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами»

від 4 квітня 2018 року

Надрокористувачам спрощено умови діяльності.

Надрокористувачам надали перехідний період для проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Зокрема, в разі відсутності у надрокористувача результатів оцінки впливу, він до 18 червня 2018 року має внести до Єдиного реєстру ОВНС відповідне повідомлення про наміри здійснити таку процедуру

Державні будівельні норми

ДБН В.2.2-4:201Х «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти»

ДБН В.2.2-3:201Х  «Будинки і споруди. Заклади освіти»

ДБН В.2.3-5:20ХХ «Вулиці та дороги населених пунктів»

ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» 

від 4 квітня 2018 року

ДБН Б.2.2-12:2018 ««Планування і забудова територій» має замінити 6 різних НПА (на заміну ДБН 360–92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1–94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4–97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2–95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89–80 «Генеральные планы промышленных предприятий»).

Введено нові терміни, зокрема «Зелена лінія» (обмеження забудови для збереження зелених територій)

Наказ Міністерства охорони здоров’я

«Про внесення змін до Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів»

№ 240 від 13 лютого 2018 року

Підприємства, установи і організації зобов’язані вести облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів та надавати інформацію органам, що ведуть державний облік.

Внесено зміни до нормативів і кількостей їх безпечного застосування

Пункти 39–43 розділу I Закону України

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році»

від 7 грудня 2017 року

Від 11 січня 2018 року набрали чинності  нові ставки екологічного податку.

Вони визначені пунктами 243.1-243.4 статті 243 Податкового кодексу України

Проект Закону України

«Про внесення змін до статті 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»

 від 1 червня 2017 року

Верховна Рада повернула повноваження Держекоінспекції України уповноважувати свої територіальні органи на проведення вимірювань викидів та скидів.

Детальніше — у журналі «Екологія підприємства» № 5 стор. 7

Законопроект № 6106

«Про стратегічну екологічну оцінку»

від 20 березня 2018 року

Мета: встановлення сфери застосування і порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторингу впливу виконання документа державного планування на навколишнє середовище.

Законопроектом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін в деякі законодавчі акти спрямовані на забезпечення охорони навколишнього природного середовища при плануванні суспільного розвитку та господарської діяльності з урахуванням пріоритетності факторів впливу, в тому числі здоров'я населення, та забезпечення стійкості екосистем у процесі прийняття стратегічних рішень

Основні завдання СЕО, мають вирішуватися поетапно в наступні роки: інтеграція екологічних цілей і пріоритетів, пов'язаних із забезпеченням сталого розвитку до розробки певних документів державного планування; узгодження процедур з проведення СЕО згідно аналогічними процедурами держав Європейського союзу на основі відповідних міждержавних угод, міжнародних конвенцій тощо; поширення практики СЕО на місцеві проекти і програми; вдосконалення механізмів реалізації СЕО та контролю її ефективності Зазначено, що прийняття законопроекту сприятиме адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Законопроект

«Про внесення зміни до статті 9 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності»

від 14 березня 2018 року

 

«Мінрегіон повертає собі можливість бути замовником послуг із національної стандартизації у будівництві. Країна повинна мати національні стандарти, які дають можливість використання сучасних технологій та інновацій у будівництві.

З липня 2016-го року Мінрегіон перестав вступати замовником послуг з розроблення стандартів за класами «Будівельні матеріали та будівництво» і «Цивільне будівництво» після прийняття змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Це у свою чергу стримує розвиток будівельної галузі та залучення інвестицій.

Тепер Мінрегіон повертає ці повноваження. Для нас це нові можливості для співпраці з бізнесом, для впровадження в галузі європейських стандартів, у тому числі й сфері енергоефективності»

Постанова Кабінету Міністрів України

«Питання реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища»

від 21 лютого 2018 р. № 102

Чинна

Кабінет Міністрів України постановив:

1. Утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної екологічної інспекції за переліком згідно з додатком 1.

2. Ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної екологічної інспекції за переліком згідно з додатком 2.

3. Установити, що територіальні органи Державної екологічної інспекції, що ліквідуються, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам, які утворюються згідно з пунктом 1 цієї постанови.

4. У додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. № 85 “Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів”

5. Державній екологічній інспекції здійснити в установленому порядку заходи, пов’язані з утворенням та ліквідацією територіальних органів, зазначених у пунктах 1 і 2 цієї постанови.

Повні тексти — www.ecolog-ua.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!